Index Vakbarát Hírportál

Trump békülni próbál Kínával

2017. február 9., csütörtök 09:19

Donald Trump elnöki tevékenységének első heteiben rohamtempóban romlott a viszony az Egyesült Államok és Kína között, utóbbi már azt pedzegette, hogy kezd valós veszéllyé válni a háború is, pláne ha Trump folytatja a kereskedelmi kapcsolatok szétverését. Trump ráadásul a beiktatása óta még mindig nem beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Ezért különösen fontos gesztus, hogy a Reuters beszámolója szerint Trump szerdán kifejezetten békülékeny levelet írt a kínai kollégájának. Ebben megköszönte neki a beiktatása utáni gratulációt, és a kínai naptárnak megfelelően sikeres Kakas évét kívánt az országnak.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump azt írta, már várja, hogy együtt dolgozhassanak egy konstruktív kapcsolat kiépítésén, amellyel mindkét ország jól járhat. Kína megerősítette, hogy megkapták a levelet, és ők is hangsúlyozták, milyen fontos nekik a két ország jó viszonya, sőt valójában ez az egyetlen járható út.

Kínai diplomáciai források szerint a két vezető telefonbeszélgetésére azért se került még sor, mert Hszi Csin-ping tart tőle, hogy ha rosszul sikerülne a megbeszélés, az ugyanúgy a médiánál kötne ki, ahogy Trump vitája Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel, ami rém kellemetlen lenne Kínának.

Rovatok