Index Vakbarát Hírportál

Trump felmondaná az atomcsend-egyezményt

2017. február 9., csütörtök 20:12

Donald Trump azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy a START atomcsend-egyezmény rossz megállapodás az USA számára, ezért fel fogja mondani, vagy legalábbis nem hosszabbítja meg. Ezt a Reuters hírügynökségnek három magas rangú, névtelen fehér házi forrás is megerősítette - bár hivatalosan sem az amerikai, sem az orosz kormány szerint nem merült fel a téma a két vezető között. Az amerikai és orosz elnök egy órán át tárgyalt telefonon január végén.

A Reuters forrásai szerint Putyin vetette fel a START meghosszabbításának témáját, erre Trump először azzal reagált, hogy megkérdezte a tanácsadóit, mit is tartalmaz a START, majd a telefonban azzal folytatta, hogy az egyezséget Obama hozta tető alá, és az kedvezőtlen az amerikaiak számára. Az elnök még a kampányában többször megígérte, hogy minden nemzetközi egyezményt és megállapodást meg fog vizsgálni, felülbírálni, és felmondja azokat, amik szerinte rosszak Amerikának.

A jelenleg érvényben levő START szerződés 2018 februárjában jár le, és azt vállalja benne a két fél, hogy eddigre 1550-re csökkenti a nukleáris robbanófejeik számát. Ez jelentős visszalépés ahhoz képest, hogy a hidegháború legsűrűbb éveiben összesen kb. 70 ezer bevethető atomfegyver nézett szembe a szovjet és amerikai oldalon. Ezeknek nagy része azóta atomerőművek fűtőanyagaként végezte.

Trump szerint azért rossz a START egyezmény, mert az oroszoknak engedélyezi, hogy új atomfegyvereket állítsanak hadrendbe, az amerikai felet viszont leszerelésre kötelezi. Az új amerikai elnök még a beiktatása előtt, karácsonykor keltett kisebb diplomáciai feszültséget azzal, hogy a Twitterére kiírta, Amerikának jelentősen meg kell erősítenie a nukleáris csapásmérő potenciálját.

A Reuters híre kitér arra is, hogy Donald Trump a szokásos procedúra nélkül hív fel telefonon, és tárgyal más országok vezetőivel, vagyis nem olvassa el előtte a nemzetbiztonsági tanács felkészítő dokumentumát.

Rovatok