Index Vakbarát Hírportál

Új-Zéland eltörli a melegek elleni ítéleteket

2017. február 9., csütörtök 09:55

Új-Zéland bejelentette, hogy el fogják törölni azokat az ítéleteket, amelyeket még egy régi törvény alapján szabtak ki meleg férfiakra – írja az AFP hírügynökség.

A homoszexualitást 1986-ban dekriminalizálták Új-Zélandon, de azok, akiket még ezelőtt elítéltek, azóta is büntetett előéletűnek számítanak. Az érintettek magánéletéről szóló érzékeny személyes adat így bekerült a bűnügyi nyilvántartásba, amelyet bizonyos esetekben akkor is ki kell adni, ha az illető például egy munkahelyre jelentkezik. Amy Adams igazságügyi miniszter ígérete szerint ezt a fura anakronizmust hamarosan felszámolják, és bárki töröltetheti majd a priuszát.

Elnézést kérünk azért, amin ezek a férfiak és családjaik keresztülmentek

– mondta Adams.

A változtatás jövőre léphet életbe, a minisztérium becslése szerint nagyjából ezer ember lehet érintett. Családtagok az időközben meghalt rokonukra kiszabott ítéletet is eltöröltethetik majd.

Új-Zéland az 1986-os legalizáció után 1993-ban törvényben tiltotta meg a melegekkel szembeni diszkriminációt, 2013-ban pedig az azonos neműek házasságát is engedélyezték.

Nagy-Británniában épp ebben a hónapban fogadtak egy törvényt, amelyben posztumusz kegyelmet hirdettek majdnem 50 ezer férfinak, akiket homoszexualitásuk miatt ítéltek el korábban. A törvényt a világhírű matematikusról, Alan Turingról nevezték el, akinek az életét szintén ezek a korábbi melegellenes törvények tették tönkre. Ez a törvény is vonatkozik a még élő elítéltekre, nekik viszont egyénileg kell kérni a büntetésük törlését.

Rovatok