Index Vakbarát Hírportál

Uniós szakértőkkel konzultálva készítene új törvénytervezetet a román kormány

2017. február 9., csütörtök 19:30

Romániában az Európai Bizottság és az Európai Parlament szakértőivel konzultálva, és minden érdekelt felet megszólító társadalmi vitával dolgoznak ki új törvénytervezetet a büntető törvénykönyv (Btk.) és perrendtartás alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeinek kiigazítására, jelentette be Teodor Melescanu külügyminiszter a Bukarestben akkreditált külföldi tudósítók előtt.

Szerinte Brüsszelben is kedvező visszhangja volt annak, hogy a román kormány hatályon kívül helyezte a vitatott sürgősségi kormányrendeletét, de a büntetőjog kiigazításának kötelezettsége továbbra is fennáll. A jövő héten Brüsszelbe látogat Sorin Grindeanu miniszterelnök, hogy ismertesse a terveiket, írja az MTI.

Csütörtökön lemondott Florin Iordache igazságügyi miniszter, a kormányrendelet benyújtója. A kormány a múlt héten egy sürgősségi rendelettel akarta enyhíteni a büntető törvénykönyv hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, összeférhetetlenségre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeit.

A rendelet a Romániában kitört tömegdemonstrációk hatására visszavonták. A tüntetések azonban ezután sem csitultak. Bukarestben vasárnap már az alig több mint egy hónapja megalakult  kormány lemondását követelték . Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le.  Részletes cikkünket a témában itt olvashatja

Rovatok