Index Vakbarát Hírportál

Moszkva az olasz külügyminisztériumot is megpróbálhatta meghekkelni

2017. február 10., péntek 19:13

Olasz állami tisztviselők szerint Oroszország állhat egy tavaly tavaszi, a lelepleződése előtt négy hónapig tartó, a római külügyminisztérium email-rendszere elleni kibertámadás-sorozat mögött. A hackerek támadása nem érintette a levelezés titkosított szintjét.

A támadás idején a jelenlegi kormányfő, Paolo Gentiloni vezette az olasz diplomáciát. Egy, a Guardiannak nyilatkozó kormánytisztviselő szerint Gentiloni miniszterként kerülte az email használatát, ezért őt nem érintette a támadás, amivel egyébként sem sikerült titkosított dokumentumok birtokába jutni.

Ez a forrás nem, két másik viszont arról beszélt a brit lapnak, hogy a szakértők Oroszországot vélelmezik a támadás mögött: Moszkva így próbálhatott részleteket megtudni a kormányzati döntések folyamatáról. A hackelést most a római főügyész hivatala vizsgálja.

Amennyiben tényleg Putyinék állnak a támadás mögött, az illeszkedne abba a sorba, amelybe a gyanú szerint más NATO-tagországok, így az USA, Németország, Franciaország, Hollandia, Norvégia vagy Bulgária elleni kibertámadások is tartoznak.

A támadás lelepleződése után növelték a rendszer biztonságát. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy a hackerek tevékenysége miként lepleződött le. Az orosz külügyminisztérium cáfolta, hoy bármi köze lenne a támadáshoz, az egyik külügyi szóvivő szerint arra semmi bizonyíték nincs.

Rovatok