Index Vakbarát Hírportál

Az első elbukott, új rendelettel akciózhat Trump

2017. február 11., szombat 00:40

Nem nyugszik ugyan bele rendelete felfüggesztésébe, de mégsem fog fellebbezni a Legfelsőbb Bíróságon Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke a nagy vihart kavart, előbb érészlegesen, majd teljesen felfüggesztett hét ország – Irán, Irak, Jemen, Líbia, Szíria, Szomália, Szudán – állampolgáraira kiterjedő beutazási tilalom érvényesítéséről sejtelmesen nyilatkozott, komoly intézkedéseket ígérve a jövő hétre – írta a Reuters.

„Megnyerjük ezt a csatát.  Sajnos időbe telik, de megnyerjük. Vannak más lehetőségeink is, többek között egy vadonatúj rendelet“ – idézte a CNN Trumpot.

Újságírói kérdésre adott válaszából kiderült, hogy az elnök leginkább abban gondolkodik, hogy a bíróság által felfüggesztett rendelet helyett valóban egy újabbat fog bevetni. „Ez nagyon is lehet. Gyorsan kell cselekednünk a biztonság érdekében, úgyhogy nagyon is lehet.”

A CNN forrása szerint ez szűkebb körre szabja a tiltást, és nem fogja érinteni azokat, akiknek van állandó tartózkodási engedélyük, zöld kártyájuk, amellyel az Egyesült Államokban tartózkodhatnak.

Trump pénteki, a japán kormányfővel tartott közös washingtoni sajtótájékoztatóján is kijelentette, hogy a nemzet biztonsága a tét, ezért „bármit megtesz ennek biztosítása érdekében”. Ígérete szerint gyorsan „tenni fog valamit”, amit majd a jövő hét folyamán ismerhet meg a nyilvánosság. A BBC szerint Trump nagyon apró változást ígért a lehetséges új rendeletben a korábbihoz képest.

A fellebbezésről való lemondás azonban nem feltétlenül jelenti Trump eredeti rendeletének végét. Legutóbb a háromtagú San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság mondta ki, hogy az elnöki rendelet továbbra sem érvényesíthető, ám a bíróság nyitva hagyta a lehetőséget egy újabb hasonló vitára, a fellebbezés helyett. 

A CNN forrása szerint az Igazságügyi Minisztérium szakembere nem volt megfelelően felkészülve a meghallgatásra, amelyen meg kellett volna győznie a bírókat a rendelet jogszerűségéről.

Rovatok