Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg delfint mentett meg a dagály Új-Zélandon

2017. február 12., vasárnap 10:55

Több mint kétszáz partra sodródott gömbölyűfejű-delfin menekült meg szombaton a dagálynak köszönhetően Új-Zéland partjainál, írja a BBC.

Az állatok csütörtök óta voltak a Puponga és Pakawau közötti kb. öt kilométer hosszú partszakaszon (tehát Új-Zéland két nagyobb szigete közül a délebbinek az északi részén), de a helyszínen dolgozó állatmentők és önkéntesek szombatig hiába próbálkoztak a mentésükkel. A hétvégén azonban a vízszint emelkedésével mintegy 240 delfin menekülhetet megt, és térhetett vissza a vízbe.

17 parton rekedt delfint az állatmentők segítettek vissza a tengerbe, 20 példány azonban annyira rossz állapotban volt, hogy a mentésben résztvevők inkább az elaltatásuk mellett döntöttek. A tengerbe visszatért delfinek útját ezután repülővel követték.

Egyelőre még nem világos, hogyan kerültek a cetek a parta: az egyik megfejtés szerint cápák elől menekülhettek a szárazföld felé (az egyik elpusztult delfin testén ugyanis cápaharapások nyomai voltak láthatóak), a másik elmélet pedig az, hogy valószínűleg a szigetet szerették volna megkerülni, de eltájolták magukat, és az öbölben rekedtek.

Két évvel ezelőtt, 2015 februárjában mintegy kétszáz cet rekedt ugyanezen a partszakaszon, akkor az állatok legalább fele elpusztult.

Rovatok