Index Vakbarát Hírportál

A keménykezű türkmén elnök 98 százalékos eredményt ért el a választáson

2017. február 13., hétfő 08:48 | aznap frissítve

Hogy máshogy, mint elsöprő többséggel nyerte meg a hivatalban lévő türkmén elnök a vasárnapi türkmén elnökválasztást. Az országát vaskézzel irányító Gurbanguly Berdimukhammedowot harmadszor választották meg. Az elsöprő többség jelen esetben a szavazatok 98 százalékát jelenti. 

Az 59 éves államfő tíz évvel ezelőtt vette át az ország irányítását, miután meghalt az ugyancsak önkényuralmat fenntartó, életfogytig uralkodó Saparmurat Niyazov. Berdimukhammedow elődjéhez hasonlóan  hosszú ideig  nem tűrt bírálatokat vagy ellenzéki fellépést az országban. 

2010-ben azonban azt mondta,  nem zárkózik el attól, hogy demokratizálódás jegyében ellenzéki párt is alakuljon a volt szovjet tagköztársaságban, hogy a társadalom demokratikusan fejlődjön tovább. Már akkor tudni lehetett, hogy egy  új párt nem jelentene tényleges ellenzéki erőt egy olyan országban, ahol a közéleti személyiségek közül senki se kockázatná karrierjét az államhatalom politikai bírálatával.

Most nyolcan indultak az elnökválasztáson. Most először fordult elő, hogy közülük hármat politikai pártok jelöltek, de ezek mind az államfőhöz hű emberek voltak.

A türkmén parlament tavaly megváltoztatta az alkotmányt, így az elnöki mandátum mostantól hét év lesz az eddigi öt helyett, és nem lesz korhatár, vagyis elvileg Berdimukhammedow is élete végéig vezetheti az országot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált hétfőn Berdimukhammedownak a választási győzelméhez. Az orosz elnök méltatta a kétoldalú baráti kapcsolatokért tett erőfeszítéseit. A Kreml közleménye szerint Putyin a táviratában úgy fogalmazott: a választási eredmény bizonyítja Berdimukhammedow nagy politikai tekintélyét, arról tanúskodik, hogy széles körben elismerik az államfői tisztségben szerzett érdemeit, és támogatják a gazdaság megszilárdítását és az életszínvonal növelését célzó irányvonalát.

 

Rovatok