Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai védelmi minisztérium végül elítélte az észak-koreai rakétakísérletet

2017. február 13., hétfő 21:39 | aznap frissítve

Az amerikai védelmi minisztérium a nemzetbiztonságra fenyegetőnek minősítette a hét végén végrehajtott észak-koreai rakétakísérletet.

A Pentagon hétfőn közleményben ítélte el az észak-koreai rakétakísérletet és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a saját és térségbeli szövetségesei, Japán és Dél-Korea biztonságának megvédése iránt.

Jeff Davis kapitány, a minisztérium szóvivője újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy Észak-Korea "törvénytelen fegyverkezési programja" egyértelmű és súlyos nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok képes megvédeni magát az észak-koreai ballisztikus rakéták támadásától és minden szükséges lépést megtesz, hogy elrettentse az országot és szövetségeseit, illetve állampolgárait érő fenyegetéseket .

Trumpot még egy esküvő is jobban érdekelte

A hivatalos nyilatkozatot nagy várakozás előzte meg, mivel Donald Trump mostanáig sem adott egyértelmű választ, hogyan értékeli a helyzetet. Az elnök akkor kapta a hírt, amikor a japán miniszterelnökkel egy golf klubban vacsorázott. Az elnök és csapata a helyszínen kezdett foglalkozni a kérdéssel, az asztalnál, a klub vendégeinek szeme láttára. Többen posztoltak is arról, hogy Trump és Abe telefonokkal megvilágított dokumentumokat böngésztek, telefonálgattak, majd rövid, elitélő szavak után nem történt semmi. 

A stáb befejezte a vacsorát, és csak ezután távozott. Trump aznap még részt vett egy esküvőn is, számolt be az Aol.com arról, hogyan kezelte az amerikai elnök Észak-Korea nukleáris fenyegetését.

Trump később rövid nyilatkozatot tett Tokió támogatásáról, meg sem említve Észak-Koreát, amely rakétákat lövöldöz Japán irányába. A kanadai miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón Trump hétfőn még annyit tett hozzá: 

Észak-Korea nagy-nagy probléma.

A tesztet egyébként elítélte Kína is, az egyetlen ország, amely kapcsolatokat ápol Észak-Korea. Hasonlóan nyilatkozott Oroszország is.

Phenjan - a KCNA észak-koreai hírügynökség közlése szerint - sikeresnek mondott kísérletet hajtott végre nukleáris töltet hordozására is képes ballisztikus rakétával, s emiatt az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is kérte.

Rovatok