Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok és a szír kormány direkt bombázta a civileket Aleppóban

2017. február 13., hétfő 22:28 | aznap frissítve

Egy tanulmány szerint bizonyított tény, hogy az orosz és szír erők szándékosan támadták a civileket Aleppóban, írja a CNN. Az Atlantic Council anyaga műholdas képekre, hírszerzői jelentésekre és szemtanúkra hivatkozva állítja, hogy Aszad és Putyin gépei fürtös bombákkal, klórgázzal és gyújtóbombákkal támadták a sűrűn lakott zónákat.

"A legfontosabb megállapítás nem is az, hogy ezek a támadások megtörténtek, hogy milyen mértékben zajlottak" - nyilatkozta az Atlantic Council egyik kutatója. 

Az orosz és szír vezetés nem reagált a megállapításokra, de korábban tagadták, hogy kórházakat bombáztak volna. A tanulmány ugyanakkor konkrét példákat is hoz. Az alábbi videón az M10 kórház kamerái mutatják a bombázást, amely az orosz védelmi minisztérium szerint nem történt meg.

A fürtös bombák használatára nem csak a helyszíni jelentések és a pusztítás utal, hanem az orosz propagandacsatorna, az RT egy videója. A videó az orosz védelmi miniszter látogatásáról szól a szír légibázison, a háttérben azonban látható, ahogy fürtös bombákkal töltik fel a gépeket.

A klórgázas támadásokat pedig nem csak a lakók videofelvételei bizonyítják, hanem az egyik támadás helyén egy fel nem robbant tartály, amelyen olvasható hogy klórgázt tartalmaz.

Aszad csapatai az orosz támogatásnak köszönhetően decemberben foglalták vissza Aleppót a felkelőktől.

Rovatok