Index Vakbarát Hírportál

Mérgezett tűvel ölték meg Kim Dzsongun idősebb testvérét

2017. február 14., kedd 13:08 | aznap frissítve

A Jonhap dél-koreai hírügynökség szerint Malajziában két nő mérgezett tűvel meggyilkolta Kim Dzsongnamet, Kim Dzsongun idősebb testvérét, írja az Independent. Dzsongnam azután menekült Malajziába, hogy Észak-Korea diktátora kivégeztette nagybátyjukat, Csang Szongtheket.

A két támadó taxival menekült el a helyszínről, és vélhetően észak-koreai ügynökök voltak.

Észak-Korea malajziai nagykövetsége kérvényezte a helyi hatóságoktól Kim Dzsongnam holttestének átadását. Fadzil Ahmat, a Kuala Lumpur-i rendőrség vezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy mielőtt eleget tennének Phenjan kérésének, elvégzik a szükséges nyomozati cselekményeket. Értesülések szerint február 15-én várható az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat. Az MTI azt írja, hogy a helyi rendőrség ki szeretné deríteni, mivel foglalkozott, illetve kikkel találkozhatott halála előtt Kim Dzsongnam Malajziában, ahová február 6-án érkezett, és ahonnan február 13-án, halála napján tervezett Makaóba továbbrepülni. A malajziai rendőrség közölte, hogy a meggyilkolt férfinél egy Kim Csol névre kiállított hamis útlevelet találtak.

Nem ez volt egyébként az első gyilkossági kísérlet Dzsongnam ellen, 2011-ben Makaóban törtek az életére.

Trónörökös volt, kegyvesztett lett

Dzsongnam Szong Hjerim észak-koreai színésznő és Kim Dzsongil diktátor egyetlen közös gyermeke volt, és sokáig őt tartották a legesélyesebbnek, hogy átvegye apja helyét a hatalmon. 2001 májusában azonban megpróbált hamis dominikai útlevéllel eljutni a tokiói Disneylandbe. A Narita nemzetközi repülőtéren lebukott, többek között azért, mert a Pang Csiong álneve kínaiul kövér medvét jelent, majd több napig előzetesben volt.

Az incidens mindkét ország számára kínos volt, és emiatt esett Kim Dzsongil választása a jelenleg is hatalmon lévő Kim Dzsongunra, Dzsongnam féltestvérére, aki ballisztikus rakétákkal ijesztgeti Japánt.

Rovatok