Index Vakbarát Hírportál

4 éves volt, és egy este nem mert hozzányúlni a fütyijéhez

2017. február 15., szerda 16:10

A 25 éves Abby Stein valószínűleg a világon az egyetlen haszid rabbi, aki egyben nő is – ezzel a mondattal kezdődik a Haaretz cikke, ami egy New York-i ultraortodox zsidó rabbi életének különös fordulatáról szól.

Abby Yisroel Stein néven, és egy, az eleve ultraortodox haszid zsidóságon belül is a talán legkonzervatívabbnak számító szatmári haszid családba született, Brooklyn híres haszid negyedében, Williamsburgben.

A Stein család még a saját közösségében is konzervatívnak számít. Abby apja nem vezet autót, a család sosem jár étterembe, és mindenki kizárólag haszid oktatási intézményekben dolgozik. Abby gyerekkoráról (12 testvére van) sokat elárul, hogy amikor egyszer megkérdezte, miért nem mennek pészah és a sátras ünnepek idején vidámparkba, mint a többiek, az apja csak annyit mondott, hogy

a Steinek nem csinálnak ilyesmit.

El lehet képzelni, mit jelentett egy ilyen környezetben, amikor Abby 4 évesen először érezte, hogy a fütyije nem a teste része, és azt is azonnal tudta, hogy erről nem beszélhet. Esténként gyerekkorától kezdve azért is imádkozott, hogy egy nap lányként ébredjen fel.

A jiddis anyanyelvű, de angolul (és persze héberül) is tudó Abby egyre többet olvasott a zsidó miszticizmusról, és 15 évesen, egy kabbalatudós rabbival folytatott beszélgetés után értette meg, hogy a születési nem nem feltétlenül végleges.

17 éves korában egy házasságközvetítő segítségével találtak neki (természetesen szintén haszid) menyasszonyt, és a közösség szigorú előírásai szerint Abby

nem mondhatott nemet az esküvőre.

Az esküvőre való felkészítéskor tudta meg, hogy hetente kétszer, kedden és pénteken, éjfélkor élhetnek majd házas életet, sötétben, egyetlen pozícióban.

Az esküvő után a pár New Yorktól nem messzire, Monsey-be költözött, és Abby-n egyre jobban eluralkodott a kíváncsisága a nemátalakítás iránt. Rájött, hogy az út járható, és ettől teljesen kiborult.

Egy évvel később megszületett a fiuk, és rá egy évvel elmondta a feleségének, hogy elveszítette a hitét. Stein felvette a kapcsoaltot a transz-közösségekkel, Chava néven csinált egy Facebook-accountot és leérettségizett angolul.

Közben visszaköltöztek Williamsburgbe, de szétmentek a feleségével. A fiát eleinte heti egyszer láthatta, de végül még a havi egy láthatást is ahhoz a feltételhez kötötték, hogy

beleegyezik a válásba és nem változtatja meg a külsejét.

Amikor jelentkezett a Columbia egyetem különleges hátterű diákoknak szóló ösztöndíjprogramjára, az elvárt hosszú esszé helyett annyit írt magáról, hogy

New York-ban nőttem fel, de 20 éves koromig egyetlen filmet se láttam, nem voltam színházban, és zenét se hallottam soha.

Felvették.

Ennek ellenére még nem állt készen a nemátalakításra. Miután viszont súlyos depresszióba esett, terapeutát váltott, majd egy LMBT-központban kerek perec közölték vele, hogy márpedig transzszexuális. Ekkor döntötte el, hogy testileg is nővé válik.

Elkezdte szedni a hormonkészítményeket, és 2015-ben több barátjának elmondta, hogy mi a helyzet. Bár még férfiruhában járt, de a teste lassan átformálódott: átalakult az arca, kiszélesedett  csípője, mellei nőttek.

Abby az apjával végül egy hozzá közel álló rabbi jelenlétében, fülbevalót viselve közölte, hogy nő. Az apja visszakérdezett, hogy

miért csinálja ezt, ha egyszer a nők annyival értéktelenebbek.

Aztán azt mondta, hogy valószínűleg soha többé nem beszélhet vele, és köszönés nélkül kiment. Abby szülei azóta nem állnak vele szóba, és a telefont se veszik fel neki.

Abby Stein ma már hivatalosan is nő, a Columbián gender-elméletet tanul és mint mondja, életében nem érezte magát ilyen jól. Ötéves fiát volt feleségének új férje hozza a láthatásokra. A kisfiú mamának nevezi.

Abby C. Stein blogja itt olvasható.

Rovatok