Index Vakbarát Hírportál

Trump megint bírálta a titkosszolgálatokat

2017. február 15., szerda 20:26

Donald Trump szerdán megint bírálta az amerikai hírszerzést a Twitteren, miután újabb olyan cikkek jelentek meg, amik szerint kampánycsapatából többen kapcsolatban álltak Oroszországgal. Trump lényegében azt sugallta, hogy az NSA-t és az FBI-t, hogy törvényt sértve juttathat ki információkat, írja a BBC. Egy másik tweetben pedig azt írta, hogy a hírszerzés úgy osztogatja a titkosított információkat, mint a cukorkát.

Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like Russia

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017

Annak ellenére, hogy a Fehér Ház szóvivője kedden még azt mondta, Trump bizalma megrendült Flynn-ben, és ezért szólította fel lemondásra, az amerikai elnök a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a média „nagyon tisztességtelenül bánt" Flynnel, akit csodálatos embernek nevezett, írja a Washington Post.

Trump és a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke már a Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó hétfői lemondása körüli ügy mentén is azt akarta kivizsgálni, hogyan szivároghattak ki az ügy részletei. Demokrata és republikánus szenátorok viszont átfogó vizsgálatot akarnak Flynn ügyében, és többen az elnök Oroszországhoz fűződő kapcsolatait is újra elővennék annak feltérképezésekor.

A New York Times névtelen tisztviselőket említett, akik szerint Trump kampánycsapatának egyes tagjai és az oroszok akkor is kapcsolatban voltak, amikor nyilvánosságra kerültek a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) orosz meghekkeléséről szóló információk. Flynn mellett többek között Paul Manafortról, Trump egykori kampányfőnökéről is azt írták, hogy orosz titkosszolgálatokkal is kapcsolatban lehetett. Manafort azt mondta a lapnak, hogy tudomása biztosan nem volt arról, hogy beszélt volna titkosügynökkel.

Egy másik tweetben Trump azt írta, hogy az egész orosz kapcsolati szál nonszensz, amivel a demokrata ellenfelei próbálják elfedni a Hillary Clinton kampánya alatt elkövetett számtalan hibát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán úgy reagált, hogy a megjelent hírek nem a tényeken alapulnak.

Az FBI mellett egyébként a szenátus és a képviselőház hírszerzési bizottságai is vizsgálják az oroszok szerepét az amerikai elnökválasztási kampányban.

Egy orosz kémhajót észleltek

Közben kiderült, hogy a Viktor Leonov orosz kémhajó alig negyven mérföldnyire megközelítette az amerikai partoknál az egyik haditengerészeti bázist Connecticutnál. Az amerikai felségvizek a partoktól tizenkét mérföldre terjednek, de a Viktor Leonov utoljára két éve hajózott ennyire közel az amerikai partokhoz. A Fox News úgy tudja, hogy a Pentagon arra számít, hogy a hajó a keleti partvidék mentén visszatér a karibi térségbe.

Nem tudni, hogy összefüggnek-e Flynn lemondásával, de az elmúlt napokban több fejlemény is volt amerikai-orosz vonalon (ezekről bővebben itt írtunk):

A Kreml szerdán a rakétatelepítésre reagálva tagadta, hogy bármilyen nemzetközi szerződést megsértettek volna, szerintük betartják a vállalásaikat. Ez az ügy mindenesetre majd téma lehet a brüsszeli NATO-csúcson is.

Csütörtökön majd Rex Tillerson, a korábban az Exxon vezérigazgatójaként Putyintól Barátság-érdemrendet kapott amerikai külügyminiszter először találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval a bonni G20-csúcson.

Rovatok