Index Vakbarát Hírportál

Trumpnak minden mindegy, csak béke legyen

2017. február 15., szerda 19:08

Donald Trump amerikai elnök a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel Washingtonban tartott közös sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez - írja az MTI.

Az amerikai elnök szerint óriásiak a biztonsági kihívások, amelyekkel Izraelnek szembe kell néznie, s a zsidó államot szerinte a nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ is, nagyon "inkorrektül" kezelik. 

Trump azt ígérte, hogy Washington egy "nagyszerű béketerv" kidolgozását fogja bátorítani. Hangoztatta, hogy a megoldásban a két érintett félnek kell megállapodnia. Trump szerint Izraelnek viszont sokkal rugalmasabbnak kell lennie, és ki kell hogy mutassák, hogy hajlandóak a kompromisszumos megoldásra. A palesztinokról pedig azt mondta, hogy az ő rugalmasságuknak abban kell megmutatkoznia, hogy el kell engedjék azt a sok gyűlöletet, amit az amerikai elnök szerint gyerekkoruk óta körülveszi őket. 

Trump külön kitért arra, hogy

a béketerv előkészítése alatt állítsák le az új zsidó telepek építését.

Már korábban is kijelentette, hogy a meglévő telepek szerinte nem okoznak problémát, azonban azok bővítése, vagy újak létrehozása igen, így arra kérte Izraelt, hogy álljanak le a most folyó telepépítésekkel. 

Netanjahu szerint "nem a telepek kérdése a lényege" az izraeli-palesztin konfliktusnak, s ismételten a "zsidó állam elismerésének" szükségességéről beszélt. 

Az izraeli miniszterelnök leszögezte: minden békemegállapodás előfeltétele, hogy a palesztinok ismerjék el Izrael állami létét, és Izrael fenntarthassa az ellenőrzést Ciszjordánia felett.

Trump a sajtótájékoztatón egy másik fontos témát is érintve kijelentette, hogy soha nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson. 

Netanjahu üdvözölte Trump megközelítését Irán atomprogramjával kapcsolatban, és ismételten iráni agresszióról beszélt. Teheránt a térségben a terrorizmus támogatójának minősítve leszögezte: "vissza tudjuk fogni Irán agresszióját és veszélyességét".

Trump leszögezte, hogy a Netanjahu és Obama közötti surlódásokkal teli évek után, szeretne jobb viszonyt az Egyesül Államok és Izrael között kialakítani. 

Izreaeli tévében megszólaltó politikai elemzők egyhangúlag gyökeres és pozitív változást látnak a Fehér Ház Izraellel és Benjámin Netanjahuval szembeni politikájában a sajtótájékoztató alapján. Külön hangsúlyozták az új amerikai elnök rendkívül barátságos viselkedését és hangvételét, akárcsak személyes elkötelezettségét a közel-keleti béke iránt. Donald Trumpnak azt a kijelentését tartották a legfontosabbnak, hogy a "felek maguk döntsék el", hogy "egy vagy két állam" biztosítja a békét.

Rovatok