Index Vakbarát Hírportál

Kongónak nincs elég pénze a választások megtartására

2017. február 16., csütörtök 00:20

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának nincs elegendő pénze a választások megtartására - írja Pierre Kangudia kongói pénzügyminiszterre hivatkozva az MTI.

A pénzügyi tárca vezetője szerint a voksolás megtartásához szükséges 1,8 milliárd dollár (522 milliárd forint) nem áll rendelkezésre az országnak. A közép-afrikai államban a választásokat korábban már több alkalommal elhalasztották.

Kangudia elmondta, hogy ekkora összeget az országban uralkodó bizonytalan állapotok miatt is csak nehezen tudnának előteremteni. A kinshasai kormány költségvetése a 2016-os évben mindössze 8 milliárd dollárnak (2320 milliárd forint) megfelelő összeget tett ki.

 Az elmúlt hetekben országszerte nőtt a bizonytalanság, miután a 2001 óta hivatalban lévő Joseph Kabila kongói elnök jelezte: mandátuma decemberi lejárta után sem kíván távozni az ország éléről. Az államfő bejelentése után több kongói fegyveres csoport mozgósításba kezdett. A választásokat a kongói kormány akkor határozatlan időre elhalasztotta logisztikai nehézségekre hivatkozva. 

Az ENSZ és a vöröskereszt keddi beszámolója szerint néhány nap alatt több mint százan haltak meg a hadsereg és a lázadók között kitört harcokban a Kongói Demokratikus Köztársaság középső részén.

Rovatok