Index Vakbarát Hírportál

Márciustól Finnországban is házasodhatnak a melegek

2017. február 17., péntek 18:03

Elhárulhatott az utolsó akadály is azelől, hogy Finnországban is engedélyezzék a melegek házasságát. A finn parlament pénteken egy olyan kezdeményezésről szavazott, amit korábban 100 ezer embert írt alá. Ez megakadályozta volna, hogy hatályba lépjen az előző parlament által még 2014-ben megszavazott törvény, írta az MTI.

Azzal érveltek, hogy minden gyerekeknek joga van ahhoz, hogy férfi és nő által alapított családban nőhessen fel. Sokan meglepődtek rajta, hogy a parlament egyáltalán szavazott a kérdésben, sokan ugyanis nem értettek egyet azzal, hogy egy korábban elfogadott törvényről utólag újra szavazzanak.

A márciusban érvénybe lépő törvénnyel Finnország lesz az utolsó az északi országok közül, ahol legalizálják a melegházasságot. Az országban 2002-től élhetnek a homoszexuális párok élettársi kapcsolatban, ám márciustól lesz teljesen egyenrangú az azonos neműek és a heteroszexuálisok házassága. Vagyis ők is használhatnak közös vezetéknevet, illetve fogadhatnak örökbe gyereket. A melegjogok európai helyzetéről korábban írt összefoglaló cikkünket itt lehet elolvasni.

A petíció ellen 120, mellette pedig 48 képviselő szavazott.

Rovatok