Index Vakbarát Hírportál

Trumpnak nem sikerül új nemzetbiztonsági főtanácsadót kineveznie

2017. február 17., péntek 06:45

Elhárította a felkérést a nemzetbiztonsági főtanácsadói posztra Donald Trump amerikai elnök jelöltje, Robert Harward nyugalmazott altengernagy, aki a lemondott Michael Flynnt váltotta volna - közölte a Fehér Ház.

Michael Flynnt hétfőn kérte fel lemondásra az elnök, mert nem tájékoztatta Mike Pence alelnököt a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseiről.

Még hétfőn este felmerült a lehetséges utód neve: Robert Harwardé, aki az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának volt a főparancsnok-helyettese, amikor a főparancsnokságot James Mattis, a jelenlegi védelmi miniszter irányította.

Elemzők szerint politikai felfogása is Mattiséhoz áll közel: például szintén Iránt tartja a legnagyobb fenyegetésnek az Egyesült Államokkal szemben. Iránt jól ismeri, mert - mivel édesapja haditengerészeti tisztként ott teljesített szolgálatot - még a sah 1979-es bukása előtt Teheránban tanult. Harward Afganisztánban és a Közel-Keleten széleskörű tapasztalatokat szerzett, és dolgozott már a nemzetbiztonsági tanácsban is: George W. Bush kormányzatában a terrorelhárítással foglalkozott.

Trump elnök hétfőn éjjel kérte fel őt a posztra, s az altengernagy pár nap gondolkodási időt kért.

A 60 éves Harward családi és pénzügyi okokkal indokolta, hogy miért nem vállalja a felkérést. "Kizárólag személyes okok játszanak közre. Egyedülálló helyzetben vagyok, a hadseregben eltöltött negyven esztendő után végre van magánéletem is" - mondta az AP hírügynökség tudósítójának Dubajban, ahol a Lockheed Martin repülőgépgyártó cég igazgatójaként dolgozik.

Amerikai sajtóorgánumokban azonban - meg nem nevezett informátorokra hivatkozva - megjelent az az információ, miszerint Harwardnak nem sikerült elfogadtatnia Trump elnökkel, hogy a saját csapatát vihesse a nemzetbiztonsági tanácsba, s hogy biztonságpolitikai kérdésekkel csakis e testület foglalkozzék, Donald Trump tanácsadói ne - írta az MTI. 

Jelenleg - átmenetileg - Keith Kellogg, a lemondott Flynn kabinetfőnöke irányítja a nemzetbiztonsági tanácsot. A 72 éves Kellogg szintén katona: háromcsillagos tábornok, aki szolgált Vietnamban és Irakban, mielőtt 2003-ban visszavonult.

Felmerült David Petraeus tábornok neve is, mint leendő nemzetbiztonsági főtanácsadóé. A négycsillagos tábornok Petraeus 2012-ben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójaként vonult vissza: lemondásra készült - s még mindig próbaidőn van -, miután kiderült, hogy szupertitkos dokumentumokat adott át a róla életrajzi könyvet író írónőnek, akivel viszonya is volt.

Nem hallgatnak el információkat

Mike Pompeo, a CIA Trump által kinevezett igazgatója csütörtök este közleményt adott ki, amelyben kiállt a hírszerző közösség mellett. A közleményben a CIA-igazgató vitába száll azokkal a sajtójelentésekkel, amelyek szerint a hírszerző közösség információkat hallgat el, vagy tart vissza az elnöktől, és leszögezte, hogy ezek az információk kárt okoznak több ezer profi hírszerzőnek. "A CIA nem rejtett el, nem rejt el és nem fog elrejteni információkat az elnök elől és pont. Nincs tudomásunk olyan körülményről, hogy ez bármikor megtörtént volna" - szögezte le Pompeo az MTI szerint. 

Rovatok