Index Vakbarát Hírportál

Római katolikusok ezrei tüntettek

2017. február 18., szombat 08:16

Római katolikusok ezrei tüntettek szombaton a Fülöp-szigeteki fővárosban a bírói eljárás nélküli kivégzések és a kormánynak a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos terve ellen, írja az MTI.

A Menet az életért elnevezésű megmozdulást támogatta a Fülöp-szigetei Katolikus Püspöki Konferencia is. A szervezők szerint legalább ötvenezren vettek részt a menetben, amelynek a biztosítására tízezer rendőrt vezényeltek ki.

A menettel vonuló Luis Antonio Cardinal Tagle, Manila érseke az erőszakmentes mozgalmak kultúrájának megerősítését és hirdetését szorgalmazta.

Duterte tavalyi hivatalba lépése óra arra bátorítja a hatóságokat és a lakosságot, hogy végezzenek bárkivel, aki bármilyen kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható, kábítószer-kereskedő vagy drogos. Emiatt a hatóságok már több ezer embert öltek meg, de önbíráskodó halálbrigádok is ezrekkel végeztek tisztázatlan körülmények között. A drogellenes háborúnak gyermekáldozatai is vannak. Összesen 7600-an haltak már meg.

A kormány és a rendőrség tagadja, hogy jogellenesen öltek volna meg embereket. Emberi jogi szervezetek szerint azonban sok gyilkosságot a rendőrséggel összejátszó bűnözők követtek el.

A százmilliós Fülöp-szigeteki lakosság nyolcvan százaléka katolikus. A katolikus egyház február első hétvégéjén prédikációiban szembeszállt a drogellenes háborúval. A papok egységesen hangsúlyozták, hogy az elnök által a kábítószeres bűnözés minden formája ellen meghirdetett könyörtelen hadjárat terrorizálja a szegényeket.

Rovatok