Index Vakbarát Hírportál

Mugabe indul 94 évesen is a zimbabwei választásokon

2017. február 19., vasárnap 18:33

Robert Mugabe nem meglepő módon úgy gondolja, hogy csak ő lehet az egyetlen lehetséges jelölt a 2018-as zimbabwei választásokon. Erről vasárnap beszélt az állami televíziónak - írja a Reuters. Állítása szerint az emberek és a pártja, a ZANU-PF se lát más embert alkalmasabbnak a posztra. A diktátorból lett miniszterelnökből lett elnök jövő héten ünnepli 93-ik születésnapját. 

Pár nappal ezelőtt felesége javasolta, hogy népszerűségére való tekintettel halottként is indítani kellene a következő választásokon az egykori diktátorból lett elnököt. Így az emberek kifejezhetnék hálájukat azért, amit az országért tett, bármit is jelentsen ez.  

Vasárnap az állami médiának elmondta, hogy 

Mugabe azért is teper Trumpnál, mert azt várja az új amerikai elnöktől, hogy feloldja azokat a szankciókat, amiket még 2003-ban vetettek ki az elnök és belső köreire, feltételezett jogsértések miatt. Obama ezeket a szankciókat meghosszabbította, és Mugabe saját elmondása szerint azért szurkolt, hogy ne Hillary Clinton nyerjen, mert tudta, hogy ő biztos nem fogja feloldani ezeket a korlátozásokat. 

Nyilatkozatában arra is kitért, hogy teljesen fel van háborodva, hogy hiába Trump Amerika új elnöke, még mindig szenvedniük kell az Obama kormányzása alatt meghozott döntéstől. 

Mugabe mellesleg azért van tiltólistán, mivel azzal vádolják, hogy csődbe vitte Afrika egyik legígéretesebb gazdaságát, amikor lerohant fehérek által birtokolt gazdaságokat, valamint pénznyomtatással próbálta az államháztartási hiányt behozni. 

Rovatok