Index Vakbarát Hírportál

Százezrek éheznek Dél-Szudánban

2017. február 20., hétfő 12:01

Valóra váltak a legborzasztóbb félelmeink

- mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) dél-szudáni osztályát vezető Serge Tissot, aki szerint a háború teljesen tönkretette az egyébként termékeny országot.

Dél-Szudán két megyéjének több mint 100 ezer lakosát közvetlenül fenyegeti az éhínség, és félő, hogy további területek lakói tapasztalhatják meg a mindennapos éhezést, idézi az MTI. Az ENSZ közlése szerint legalább egymillió dél-szudáninak kell nap mint nap súlyos élelmiszerhiánnyal szembenéznie.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) dél-szudáni részlegét vezető Jeremy Hopkins figyelmeztetett, hogy sok gyerek meghalhat, ha nem jut el hozzájuk az élelmiszersegély. Dél-Szudánban több mint 250 ezer gyerek súlyosan alultáplált, azaz az éhhalál küszöbén áll.

Az ENSZ-hez tartozó Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) a múlt héten figyelmeztetett, hogy Dél-Szudánban

mintegy 5,2 millió embert, vagyis a lakosság csaknem felét élelmiszerhiány fenyegeti.

Humanitárius szervezetek szerint 2017-ben 1,6 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy el tudják látni Dél-Szudánt élelmiszerekkel és egyéb segélyekkel.

A kelet-afrikai országban három éve szinte mindennaposak az összecsapások az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és Riek Machar volt alelnök, későbbi lázadóvezér hívei között. A 2011 óta független Dél-Szudánban tízezrek veszítették életüket a mészárlás és az éhínség miatt, illetve 3,4 millióan váltak földönfutóvá.

Rovatok