Index Vakbarát Hírportál

Trump elárulta, miért mondta azt, hogy Svédországban történt valami

2017. február 20., hétfő 05:28

Donald Trump amerikai elnököt megdöbbentette, amit múlt éjjel Svédországban történt. Trump szombaton Floridában beszélt arról a bevándorlással kapcsolatosan, hogy több európai országban voltak terrortámadások; említette Párizst, Brüsszelt és Nizzát is.   

"És látják, mi történt a múlt éjjel Svédországban. Svédországban. Ki hitte volna? Sokakat befogadtak, és most olyan problémáik vannak, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartottak" - mondta.

Csakhogy pénteken semmilyen terrortámadás vagy jelentősebb incidens nem történt Svédországban.

A svéd kormány ezért magyarázatot követelt az amerikai külügyminisztériumtól, hogy mégis mire gondolt Trump.

 A Fehér Ház egyik szóvivője úgy magyarázta Trump szavait, hogy az elnök általában a romló bűnözési statisztikákra utalt Svédországban. Ezzel csak az a baj, hogy a bűnözési mutatók nem romlottak Svédországban, sőt 2005 óta folyamatosan javulnak - ahogy erre a Reuters fel is hívta a figyelmet.

Trump végül vasárnap kiírta a Twitterre, mire gondolt. Egy riportra, amit a Fox Newson látott:  "A nyilatkozatom arról, ami Svédországban történik, egy, a Fox Newson sugárzott sztorira utalt, amely Svédországgal és a bevándorlókkal foglalkozott" 

A svédek a közösségi médiában többnyire viccesen reagáltak Trump megjegyzésére; "múlt éjjel Svédországban" hashtaggel többnyire rénszarvasokról, svéd húsgombócokról és Ikea-bútorok összeszereléséről osztottak meg fényképeket.

Trump a téves állításait rendre leleplező médiát rendszeresen vádolja azzal, hogy álhíreket terjesztenek.

Rovatok