Index Vakbarát Hírportál

18 évig tartották fogva az újságírót

2017. február 22., szerda 17:30

Tizennyolc évig tartó fogsága után szabadon engedték Muhammad Bekjanovot, Üzbegisztán egyik legismertebb újságíróját - jelentette szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport a férfi rokonaira hivatkozva. A HRW szerint Bekjanov jelenleg úton van a főváros, Taskent felé.

Az Erk című ellenzéki lap egykori kiadója értesülések szerint 1999 óta volt fogságban. Tizennyolc éves börtönbüntetése az egyik leghosszabbnak számít a világon, amelyet újságíróra kiszabtak.

Az Egyesült Államokban élő lánya, Aigan Bekjan Facebook-oldalán azt írta, hogy örül apja szabadlábra helyezésének, de haragját fejezte ki amiatt, hogy apja "élete 18 évét a semmiért vesztette el". Az üzbég hatóságok egyelőre nem erősítették meg az ellenzéki szabadon engedését.

Az Üzbegisztánt 26 éven át vaskézzel kormányzó Iszlam Karimov tavalyi halála után az egykori kormányfő, Savkat Mirzijojev vette át az elnöki tisztséget. Az új államfő több népszerű politikai foglyot engedett el. Január közepén csaknem negyvenezer ember kapott közkegyelmet Üzbegisztánban: voltak, akiket szabadlábra helyeztek, míg mások ellen megszüntették az eljárást.

Az egykori szovjet tagköztársaságot emberi jogi jogsértések, a sajtó szigorú cenzúrája, illetve ellenzékiek bebörtönzése miatt érik bírálatok. Jogvédők korábban ismételten felhívták a figyelmet a hosszú ideje börtönben raboskodó Bekjanovra. Tavaly ismertté vált, hogy a Karimov éles bírálójaként számon tartott ellenzéki magánzárkába került. Kezdeti börtönbüntetését 2012-ben mintegy öt évvel meghosszabbították.

Rovatok