Index Vakbarát Hírportál

Guantánamóról szabadult fogoly hajtott végre öngyilkos merényletet Irakban

2017. február 22., szerda 15:57

Guantánamóról szabadult, jelentős kártérítésben részesített egykori brit fogoly hajtott végre öngyilkos merényletet hétfőn, az iraki Moszul városának közelében, írja az MTI. Egy autóba rejtett bombát robbantott fel saját magával együtt egy katonai támaszpontnál. Az öngyilkos merénylet hírét az Iszlám Állam terrorcsoport jelentette be, kiegészítve azzal, hogy a támadásnak „számos áldozata volt”, de ezt érdemes fenntartással kezelni, független információ egyelőre nincs az áldozatok számáról.

Brit sajtóhírek szerint a férfi Manchesterben született Ronald Fiddler néven. A merénylő az 1990-es években áttért az iszlám hitre, és három éve Abu-Zakariya al-Britani néven Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez.

Brit polgár, fogoly, milliomos, merénylő

Már korábban is köze volt a szélsőséges dzsihádistákhoz, az amerikai elhárítás 2001-ben vette őrizetbe Afganisztánban, azzal a gyanúval, hogy a szélsőséges tálib mozgalommal szimpatizál, és emiatt 2002-től 2004-ig a guantánamói börtöntáborban tartották fogva. Fiddlert egyébként korábban a tálibok is bebörtönözték, ők brit kémnek hitték a férfit.

A fogolytáborban embertelen körülmények között tartott férfi szabadon engedéséért a Tony Blair vezette munkáspárti brit kormány és a brit sajtó is kampányolt. Fiddler hazatérése után 2010-ben egymillió font (több mint 360 millió forint) kártérítésben részesült, miután állítólag a brit titkosszolgálat ügynökei is részt vettek kihallgatásain, jóllehet tudták, hogyan bánnak az ottani foglyokkal.

Az öngyilkos merénylet miatt kiújult a vita a brit közvéleményben arról, hogy megérdemelték-e az embertelenül tartott, megkínzott foglyok az állami kártérítést.

A kártérítés ügyében szerdán éles vita robbant ki Blair és a Daily Mail című konzervatív brit tömeglap között. A Mail első oldalas főcímben vonta kérdőre Blairt, hogy még mindig ártatlannak gondolja-e Fiddlert, és arról ír, hogy „felháborodást" okozott a "munkáspárti kormány által” kifizetett egymillió fontos kártérítés. Blair irodája útján kiadott személyes és igen indulatos szerdai közleményében képmutatással vádolta a Daily Mailt, felidézve, hogy a lap annak idején a brit fogoly szabadon engedéséért folytatott sajtókampány éllovasa volt. A volt miniszterelnök hangsúlyozza azt is, hogy a kártérítést nem az általa vezetett akkori munkáspárti kabinet ítélte meg, hanem 2010-ben a David Cameron konzervatív kormánya.

Rovatok