Index Vakbarát Hírportál

Újabb menekültügyi szigorításokkal állt elő a német kormány

2017. február 22., szerda 19:38

Újabb menekültügyi szigorításokról szóló javaslatokat fogadott el és terjesztett a törvényhozás elé szerdai ülésén a német kormány. A javaslatok azt szolgálják, hogy a hatóságok könnyebben ellenőrizhessék és hazatelepíthessék a veszélyesként számon tartott elutasított menedékkérőket, és könnyebben megállapíthassák az újonnan érkező menedékkérők személyazonosságát.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a kormányülés után azt mondta, hogy a védelemre szoruló menedékkérőket be kell fogadni, a védelemre nem szoruló embereknek viszont távozniuk kell, a "távozási kötelezettség" érvényesítésén pedig javítani kell, mert az idén nagy számban hoz elutasító döntéseket a kérelmeket elbíráló szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF).

A kormány ugyan előnyben részesíti és anyagilag is támogatja az elutasított menedékkérők önkéntes távozását, de mindazokkal szemben, akik nem mennek haza maguktól, azokkal szemben érvényesíteni akarja az ország elhagyására kötelező hatósági határozatokat. Ezért javasolja, hogy - a csoportos hazatoloncolások megkönnyítéséhez- emeljék négyről tíz napra a kitoloncolási őrizet maximális időtartamát.

A német kormány emellett azt is szeretné, hogy közveszélyesként számon tartott és elutasított menedékkérőket legfeljebb hat hónapig úgynevezett "kitoloncolási biztonsági őrizetben" tarthassák.

A BAMF-et pedig fel szeretné hatalmazni a kormány, hogy a a személyes adatok védelmét szabályozó előírások keretén belül átvizsgálhassák az újonnan érkező menedékkérők telefonjait, számítógépeit és egyéb adathordozóit, hogy ezzel is meg lehessen állapítani a személyazonosságukat. Az elképzelés szerint viszont csak akkor vizsgálnák át az adathordozókat, ha máshogy nem tudták biztonsan kideríteni a menedékkérő személyazonosságát. 

Rovatok