Index Vakbarát Hírportál

Washington tagadja a tömeges kitoloncolás tervét

2017. február 22., szerda 13:08

Sean Spicer fehér házi szóvivő tagadta, hogy az Egyesült Államok az illegális bevándorlók tömeges kitoloncolásra készülne a rájuk vonatkozó szabályokat szigorító új irányelvek közzététele nyomán – írta az MTI.

Jogvédő szervezetek szerint azonban az új irányelvek alapján az országban illegálisan tartózkodókat bármikor kiutasíthatják, „a tömeges kitoloncolás a legfőbb cél" – mondta Tom Jawetz, a Center for American Progress kutatóintézet munkatársa is.

Spicer úgy tagadja ezt, hogy valójában a lehetőségét elismerve elmondta, hogy az országban illegálisan tartózkodókat bármikor kiutasíthatják. Igaz, szerinte a szigorítás középpontjában azok állnak, akik bizonyíthatóan fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra nézve. A legelső lépés a már elítélt illegális bevándorlók kitoloncolása lesz. 

Ez önmagában nem újdonság, Barack Obama alatt is elsősorban a súlyos törvénysértés miatt elítélt illegális bevándorlókat fenyegette a kiutasítás veszélye. A leköszönt demokrata elnök idején a 2013-as, rekordszintű, 434 ezer főt érintő kitoloncolás után folyamatosan csökkent a kiutasítások száma. 2015-ben például 333 ezer embert toloncoltak haza, ami 2007 óta a legalacsonyabb szám volt.

Trump kampányában hárommillió illegálisan az országban tartózkodó személy kiutasítását ígérte.

Becslések szerint 11 millió külföldi él rendezetlen jogi státusszal az Egyesült Államokban. Ebből ötmillióan mexikóiak. 

Trump január 25-én írta alá azt a két elnöki rendeletet, amely a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről - köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról - rendelkezik. A most kiadott belbiztonsági minisztériumi irányelvek ezeket az elnöki rendeleteket pontosítják. Január 27-én az elnök újabb rendeletet adott ki az Egyesült Államok menekültprogramjának átmeneti felfüggesztéséről és néhány - főként muzulmán - országgal szemben a vízumkiadás átmeneti befagyasztásáról. Ez utóbbira a most kiadott végrehajtási rendeletek nem vonatkoznak.

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter elrendelte, hogy a határvédelem és a bevándorlási hatóságok vegyenek fel összesen 15 ezer új munkatársat. Továbbá arról is rendelkezett, hogy tárcája haladéktalanul kezdje meg egy, a mexikói határon létesítendő állandó fal építésének tervezését.

Rovatok