Index Vakbarát Hírportál

Azerbajdzsán EP-képviselők ellen adott ki elfogatóparancsot

2017. február 23., csütörtök 13:29

A cseh Jaromír Štětina, a ciprusi Eleni Theocharous és a luxemburgi Frank Engel ellen adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Azerbajdzsán - írja a Bumm.sk. Az EP-képviselők "bűne" az, hogy megfigyelőként részt vettek az Azerbajdzsántól elszakadt Hegyi-Karabahban tartott népszavazáson. Az azeri hatóságok ezért megszállt területekre történt illegális belépéssel vádolják őket - írja a lap.

Jaromír Štětina egyébként az Európai Parlament külügyi bizottsága védelmi- és biztonságpolitikai albizottságának alelnöke.

Az Ilham Aliyev elnök által vezetett Azerbajdzsán már negyed százada próbálja elérni Hegyi-Karabah visszatérését saját felügyelete alá, és miatta azeri területek megszállásával vádolja a szomszédos Örményországot.

Azerbajdzsán és Örményország viszonyára az sem volt jó hatással, amikor az azeri Ramil Safarov 2004-ben baltával megölte egy örmény diáktársát, miközben mindketten ösztöndíjjal tanultak Budapesten. Az azeri katonatisztet a magyar bíróság életfogytiglanra ítélte 2007-ben. A magyar kormány ugyanakkor a balás gyilkost 2012 nyarán hazaengedte, feltéve, hogy az ítéletet Baku elismeri. Ezzel szemben hazájában Safarov azonnal elnöki  kegyelemben  és hősnek járó fogadtatásban részesült, valamint visszamenőleges hatállyal elő is léptették. Safarov szabadon engedéséről személyesen Orbán Viktor döntött. 

Rovatok