Index Vakbarát Hírportál

Trump zöld emberének olajfoltos múltja nem titok többé

2017. február 23., csütörtök 14:02

Beigazolódott a zöldek félelme: az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) új vezetője olaj- és gázcégeknek dolgozott, írja az Engadget.com. Scott Pruitt kinevezése ellen sokan tiltakoztak, mert ő volt az EPA egyik legkérlelhetetlenebb ellenfele, és az ügynökség jogkörének szűkítéséért küzdött. Most az emailjeiből kiderült, miért ellenezte ennyire a környezetbarát fejlesztéseket.

Pruitt Oklahoma főügyészeként meglehetősen szoros kapcsolatban állt a fosszilis energia felhasználásában érdekelt vállalatokkal. Irodája találkozókat, üzleti vacsorákat szervezett a Devon Energy nevű oklahomai cégnek. Tárgyalt lobbistákkal, akik a szövetségi megújulóenergia-program elgáncsolásán dolgoznak. Pruitt leveleinek és petícióinak nyelvezete olyan, mintha egy az egyben az olaj- és gázcégek közleményeiből másoltak volna át komplett bekezdéseket. 

A Politico még a kinevezés alkalmából öt pontban szedte össze, milyen lépésekkel teheti tönkre Pruitt az EPA-t. A félelmek lényege, hogy a vezetésével az ügynökség lazítja a fosszilis energia felhasználásának korlátozását, visszavágja a megújuló energia támogatását, megkísérli felmondani a párizsi klímaegyezményt, újraírja a természetes vizek védelméről 2015-ben nagy nehezen elfogadott törvényt, és általában a nagy energetikai cégeknek kedvező irányba kormányozza az EPA-t.

Rovatok