Index Vakbarát Hírportál

Izrael nem engedi dolgozni a palesztinokat védő emberi jogi szervezetet

2017. február 24., péntek 10:00

Az izraeli hatóságok nem adnak vízumot a Human Rights Watch (HRW) munkatárásának, mert a nemzetközi emberi jogi szervezetet palesztin propagandával vádolják.

Izrael a több mint kilencven országban működő, New York-i székhelyű szervezet újonnan kinevezett helyszíni vizsgálatvezetőjétől, az iraki származású amerikai Omar Sakírtól tagadta meg a vízumot.

„A csoport szélsőséges, ellenséges, és Izrael-ellenes programja miatt a palesztin propaganda eszköze lett, világosan és egyértelműen Izrael ellen cselekszik teljesen elfogult módon” – magyarázta a döntést Emmanuel Nahson, a külügyminisztérium szóvivője. „Ezért döntöttünk úgy, hogy a továbbiakban nem tartjuk feléjük a másik orcánkat is, és nem adunk munkavállaló vízumot olyan személynek, aki egyértelműen azzal a céllal érkezik, hogy kárt akar okozzon Izraelnek, és rontsa jó hírét.”

„A kormányoknak sehol sem tetszik, amit közzéteszünk. A Palesztin Hatóság is megvádolt minket az izraeli propaganda terjesztésével. A Hamász is. De csak néhány helyen akadályozzák meg a munkánkat. Szudánban, Egyiptomban, Üzbegisztánban, Venezuelában” – reagált Sari Bashi, a HRW izraeli-palesztin képviseletének igazgatója.

A szervezet elsősorban Izraellel, főként a telepesekkel foglalkozik, de vannak honlapján a palesztinokkal szembeni bírálatok is. A Human Rights Watch a múltban több, Izraelt hevesen bíráló jelentést tett közzé, különösen a Gázai övezetet uraló Hamásszal történt fegyveres összecsapások után. A 2014-ben végrehajtott Erős Szikla hadműveletről szóló jelentésüket Izrael élesen visszautasította.

Néhány hónapja a magyar kormány is hasonló hangnemben reagált a Human Rights Watch magyarországi menekültpolitikát illető bírálataira. Miután a szervezet azt közölte, hogy magyar egyenruhások embertelenül bánnak és interjúalanyaik szerint verik is a menedékkérőket, a Belügyminisztérium annyit közölt, hogy „a bevándorláspárti szervezet nem először támadja Magyarországot”, szerintük csak a magyar rendőrség és a bevándorlási hivatal lejáratására törekednek.

Rovatok