Index Vakbarát Hírportál

Újabb pofon Trumpnak: nem veszélyesek a beutazási tilalommal sújtott országok

2017. február 25., szombat 00:56 | aznap frissítve

Nem jelent komoly terrorista fenyegetést az Egyesült Államokra az a hét ország, amelynek állampolgáraival szemben Donald Trump elnök ideiglenes beutazási tilalmat rendelt el januárban, állapították meg az USA belbiztonsági minisztériumának elemzői, írja az MTI az AP hírügynökség jelentése alapján.  Az elemzők szerint nincs szoros összefüggés az Egyesült Államokban 2011 óta ismertté vált terrortettek elkövetői és állampolgárságuk között.

Trump január 27-én meghozott rendelkezése hét, muzulmán többségű országból (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) érkezők beutazását tiltotta meg előzetes jelzés nélkül. A rendelet hatalmas káoszt okozott a reptereken, folyamatosak voltak ellene a tüntetések, a felmérések szerint viszont az amerikaiakat megosztotta a kérdés. Az intézkedést február elején egy seattle-i szövetségi bíró azonnali hatállyal és országos szinten felfüggesztette, majd ezt helybenhagyta a San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság is. Azt itt fejtettük ki részletesen, hogy mi is van a rendeletben.  

A belbiztonsági minisztérium 82 olyan ember állampolgárságát vizsgálta, akiket Washington szerint külföldi terrorista csoportok bujtottak fel arra, hogy támadásokat hajtsanak végre az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy

a 82 ember több mint fele az Egyesült Államokban született, a többiek pedig 26 ország szülöttei.

 

A lista élén Pakisztán áll, majd Banglades, Kuba, Etiópia, Irak, Üzbegisztán a sorrend. Ez alapján Trump hét országa közül az "élbolyba" csupán Szomália és Irak tartozik. Az elemzők szerint Iránból, Szudánból és Jemenből mindössze egy-egy személy érintett, Szíriát tekintve pedig senki. A hetedik ország Líbia, ám a jelentéstervezet nem tér ki arra, hogy akad-e onnan származó is a 82 személy között.

Az elemzők megjegyzik, hogy Iránban, Líbiában, Szomáliában és Szudánban a terrorista szervezetek csak szűkebb pátriájukra összepontosítanak, míg az iraki, szíriai és jemeni csoportok már veszélyt jelenthetnek az Egyesült Államokra is.

Rovatok