Index Vakbarát Hírportál

A reptéren vették őrizetbe a kirgiz ellenzék vezetőjét

2017. február 26., vasárnap 10:01

Őrizetbe vették Kirgizisztánban Omurbek Tekebajevet, az ellenzéki Ata Meken (Szülőföld) vezetőjét, akit korrupcióval és csalással gyanúsítanak, jelentették be a hatóságok. Az 58 éves politikus, aki pártja parlamenti frakciójának vezetője, Almazbek Atambajev államfő legjelentősebb bírálója, indulni készül a november 19-i elnökválasztáson.

Az állambiztonsági szolgálat tájékoztatása szerint a törökországi útjáról hazaérkező Tekebajevet a reptéren vették őrizetbe. Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy 2010-ben egy orosz befektetőtől 1 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el. A politikus, akkoriban az átmeneti kirgiz kormány tagjaként a befektetőnek azt ígérte, hogy az átveheti a helyi távközlési cég irányítását.

Kaniben Imanalijev, az Ata Meken parlamenti képviselője visszautasította a Tekebajevet ért gyanúsítgatást, szerinte őrizetbe vétele indokolatlan és törvénytelen. Az egészet a politikai megtorlás folytatásának nevezte. Hozzátette, a párt azt tervezte, hogy egy hónapon belül kongresszust tart, amelyen Tekebajevet akarták megválasztani elnökjelöltnek, írja az MTI.

A kirgiz alkotmány értelmében Almazbek Atambajev nem indulhat újra az államfői tisztségért, de szövetségesei a törvényhozásban nemrég egy népszavazáson olyan módosításokat szavaztattak meg, amelyek értelmében jelentősen növelték az ország miniszterelnökének jogkörét. Ezért elindultak a találgatások, hogy Atambajev esetleg komoly befolyással bíró tagja lehet a kormánynak vagy egy hozzá hűséges ember lehet a kormányfő a hatmilliós országban. Atambajev visszautasította ezeket a vádakat.

Rovatok