Index Vakbarát Hírportál

Tizenhat áldozatot szedett a kanyarójárvány Romániában

2017. február 26., vasárnap 10:47

Már 16 halálos áldozata van Romániában annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed, jelentette a Digi24 televízió. 2016 eleje óta 3109 kanyarós megbetegedést állapítottak meg Romániában, korábban átlagosan 7-8 kanyarós esetet jegyeztek évente.

A legtöbb megbetegedést a Bánságban észlelték, de Erdély belső megyéiben is sok a kanyarós beteg. Alexandru Rafila járványügyi szakértő a hírtelevíziónak elmondta, soron kívül kezdték oltani az egy évnél kisebb gyermekeket kanyaró ellen, hogy megállítsák a járvány terjedését. Az áldozatok többsége egy évnél fiatalabb volt.

Alexandru Rafila szerint amíg nem sikerül egész Európában növelni a beoltottságot, időről időre törvényszerűen meg fognak jelenni a mostanihoz hasonló járványok. A román egészségügyi minisztérium szerint „a felelőtlen oltásellenes kampány" a hibás a járványért.

A szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így a már 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak a gyerekek kanyaróellenes vakcinát, írja az MTI.

Rovatok