Index Vakbarát Hírportál

Szoros küzdelem várható a francia elnökválasztáson

2017. február 27., hétfő 15:52 | aznap frissítve

A két hónap múlva rendezendő francia elnökválasztás jelöltjeinek esélyeit mérő két friss felmérés szerint a második helyen álló, független Emmanuel Macron két százalékponttal megközelítette az élen álló Marine Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, akinek nem változott a támogatottsága, miközben a harmadik helyen álló Francois Fillon lemaradni látszik mögöttük.

Az Opinionway közvélemény-kutató szerint Emmanuel Macronnak, a szocialista kormány korábbi gazdasági miniszterének a hétvégén tovább javultak az esélyei a centrista Modem párt elnökével, Francois Bayrou-val csütörtökön kötött szövetségnek köszönhetően. A független jelölt 24 százalékra megközelítette a 26 százalékkal vezető Marine Le Pent, akinek a támogatottsága változatlan maradt, hasonlóan a konzervatív Francois Fillonéhoz, aki a szavazatok 21 százalékát szerezné meg, ha most tartanák az első fordulót, és így nem jutna be a második fordulóba.

A Kantar Sofres intézet szintén azt jelzi, hogy a hagyományos pártok jelöltjeinek egyre kisebb esélye van bejutni a második fordulóba. Ebben a felmérésben is két százalékpontra közelítette meg Macron (25 százalék) Le Pent, aki 27 százalékkal áll az élen. Eszerint a tanulmány szerint Marine Le Pen 2, Emmanuel Macron pedig 4 százalékot javított az elmúlt hónapban, míg Francois Fillon 2 százalékot rontott, és 20 százalékkal áll a harmadik helyen.

A Le Figaro kommentárja szerint Emmanuel Macron sikeresen átvészelte kampánya első megtorpanását, amelyet az okozott, hogy algériai látogatásán emberiesség elleni bűntettnek nevezte a gyarmatosítást. Az is egyértelműen tükröződik a felmérésekben, hogy a Francois Fillon családtagjai állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében indult ügyészségi eljárás közvetlenül kihat a konzervatív jelölt népszerűségére, míg a Nemzeti Front párizsi alkalmazottainak feltételezett törvénytelen finanszírozása uniós pénzekből nem befolyásolja Marine Le Pen támogatottságát.

A május 7-i második fordulóban Marine Le Pent mindegyik jelölt legyőzné, de egyre kisebb különbséggel. A Kantar Sofresnél Fillont 55, míg Macront 58 százalékos támogatottsággal választanák elnöknek, ha most tartanák a második fordulót, ez az előbbi esetében 5, az utóbbinál pedig 7 százalékkal kevesebb, mint egy hónapja, ami arra utal, hogy két hónap múlva szoros küzdelem várható a második fordulóban. Az Opinionwaynél a jelenlegi állás szerint Emmanuel Macron 62 százalékkal győzné le a 38 százalékot elérő Le Pent, Fillon pedig 58 százalékot szerezne a Nemzeti Front jelöltjével szemben.

Le Pen gyanús kampányköltései

Marine Le Pen esélyeit ronthatja a frissen kirobbant botrány, mely szerint a Nemzeti Front kampányköltéseinek nyilvános dokumentációjával trükközik a párt, méghozzá egy olyan Európai Parlamenttel kötött szerződés felhasználásával, ami valójában teljesen kamu, és csak arra szolgál, hogy az abban feltüntetett pénzeket ne az elnökválasztási kampány büdzséjében kelljen feltüntetni.

Legalábbis ezt állítja Le Pen egyik korábbi asszisztense Gael Nofri. A szélsőjobbos pártnak azért sem jött jól a vád, mert már így is nyomoznak ellenük, pont az EP-pénzek korrupt felhasználása miatt.

Rovatok