Index Vakbarát Hírportál

Etnikai mészárlás zajlik Mianmarban

2017. február 28., kedd 13:15

Három hónap alatt legalább 160 ember halt meg Mianmar északi részén, a rendőrség és etnikai kisebbségek összecsapásaiban. Az ország északi San tartományában rendszeresek az összetűzések a felfegyverzett etnikai kisebbségek és a rendfenntartó erők közt. A harcok novemberi kitörése óta több mint 20 ezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja lakhelyét. 

A hadsereg tájékoztatása szerint negyed év alatt 74 katona, 15 rendőr, 13 kormánypárti milicista vesztette életét. A tömegsírok alapján felkelők százait ölték meg a fegyveres erők.

Az összesítés a kormány tűzszüneti tárgyalási előkészületeinek keretében készült, írja az AFP-re hivatkozva a Zeenews. A felkelők kijelentették, hogy semmilyen kormány támogatta tűzszünetet nem fogadnak el.

Mianmarban nem ez az egyetlen aktuális etnikai konfliktus. Délen a kormány a rohingyákkal van feszült viszonyban: az 1,3 milliós muszlim vallású nép képviselői hontalanok, mivel még állampolgárságot sem kapnak a mianmari kormánytól. A tömegesen menekülő rohingyák tavaly azokról a hajókról lettek ismertek, amelyeket egyik állam sem akart beengedni, így a menekültek válságos állapotban hányódtak a tengeren.

Rovatok