Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálati fogságban egy török származású német újságíró Ankarában

2017. február 28., kedd 00:01

Tizenhárom napos rendőrségi őrizetet követően az isztambuli vizsgálóbíró hétfőn vizsgálati fogságot rendelt el Deniz Yücel török származású német újságíró ellen - írja az MTI. 

Deniz Yücelt azzal gyanúsítják a török hatóságok, hogy terrorista propagandát terjesztett és lázadást szított a lakosság körében. A vizsgálati fogságot mindkét vádpont szerint elrendelték, és akár öt évig is fogva tarthatják az újságírót. 

Sigmar Gabriel német külügyminiszter élesen bírálta az ankarai hatóságok eljárását a német-török kettős állampolgárral szemben. Szerinte egy túlzottan szigorú, és ezért nem megfelelő döntés volt, mert nem veszi figyelembe a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát, sem azt, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a török igazságügyi hatóságoknál. 

Gabriel szerint nehéz idők köszöntöttek be a török-német viszonyban. Hozzáfűzte: "Deniz Yücel ügye reflektorfénybe helyezi a két ország közötti nyilvánvaló különbségeket, ami jogállami alapelvek alkalmazását, valamint a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság értékelését illeti". Gabriel kiemelte, hogy mindent megtesznek azért, hogy Deniz Yücel hamar visszanyerje szabadságát, és az eljárás jó véget érjen.

Yücel február 14-én önként jelentkezett az isztambuli rendőrségen, mivel körözést adtak ki ellene a helyi hatóságok. Yücel 2015 májusától dolgozott a Weltnek törökországi tudósítójaként. Ankara nem akkreditálta, de török állampolgársága miatt törvényesen dolgozhatott az országban.

Rovatok