Index Vakbarát Hírportál

Irgalmatlan nagy baromságot mondott Trump oktatási minisztere

2017. március 1., szerda 06:57

Az iskolaválasztás valódi úttörőinek nevezte keddi közleményében Betsy DeVos azokat a fekete főiskolákat és egyetemeket, amelyek 1964 előtt jöttek létre. DeVos közvetlenül azelőtt nyilvánult meg a kérdésben, hogy Donald Trump elnöki rendeletet bocsátott ki, fontos gesztust téve ezeknek az iskoláknak.

Az egyetlen gond, hogy ezek a felsőfokú intézmények (107 van belőlük) épphogy nem a szabad iskolaválasztás, hanem a faji szegregáció miatt jöttek létre, zömmel az amerikai polgárháború utáni időszakban. Az afroamerikaiak számára akkoriban a fehérek egyetemei a szegregációs törvények miatt elérhetetlenek voltak.

Trump az iskolák egy régi kérését teljesítve a rendelettel szeretett volna kedveskedni a zömében Hillary Clintonra szavazó fekete értelmiségnek, ám most mindenki DeVos félresikerült nyilatkozatáról beszél. DeVos, bár próbál, nemigen tud félreértésre hivatkozni, mivel közleményében az iskolákat annak élő bizonyítékainak is nevezte, hogy ha a diákok több lehetőség közül választhatnak, magasabb minőségű oktatáshoz jutnak, és többre viszik.

Az intézmények vezetői közül volt, aki szimplán tudatlannak minősítette DeVos szavait, mások a szegregáció szándékolatlan dicsőítésének, az USA történelmi szennyese kifehérítésének.

(politico)

Rovatok