Index Vakbarát Hírportál

Felmentették Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt

2017. március 2., csütörtök 17:27

Az egyiptomi semmitőszék felmentette jogerős ítéletével Hoszni Mubarak volt elnököt, akit bűnrészességgel vádoltak a 2011-es Tahrír téri tüntetések több száz résztvevőjének halála miatt.

A 30 évig hatalmon lévő Mubarak 2011-ben az arab tavasz alatt a véres összecsapásokba torkolló Tahrír téri tömegtüntetések hatására lemondásra kényszerült. 2012. június 2-án a bíróság életfogytiglanra ítélte a tüntetések vérbe fojtásáért, miután legalább 800 tüntetőt lőttek le.

Egy fellebbviteli bíróság azonban új eljárást rendelt el, amelyben ejtették a vádat. Az egyiptomi semmítőszék később mégis az ügy újratárgyalása mellett döntött. A mostani fellebbezési eljárás eredetileg 2015 novemberében indult volna, de az idős Mubarak egészségügyi állapota, valamint biztonsági okok miatt azt több alkalommal is el kellett halasztani.

A bíróság most elutasította az áldozatok ügyvédeinek kérvényeit az üggyel kapcsolatos polgári eljárások újrafelvételére is, így a mostani döntéssel az egyiptomi törvények értelmében végleg lezárultak a fellebbezési és perújítási lehetőségek.

Mubarakra és két fiára 2015 májusában egy egyiptomi bíróság az elnöki paloták pereként emlegetett eljárásban az elnökségi költségvetés elsikkasztása miatt szabott ki három-három éves börtönbüntetést. Az ítéletet tavaly megerősítette a fellebbviteli bíróság. A volt elnök és két fia már letöltötte ezt a büntetést, írja az MTI.

A most 88 éves volt elnököt már 2011-es elfogása óta egy katonai kórházban ápolják.

Rovatok