Index Vakbarát Hírportál

Malajziának elege lett, megszünteti az észak-koreaiak vízummentességét

2017. március 2., csütörtök 07:05

Malajzia úgy döntött, hogy nemzetbiztonsági megfontolásokból jövő hétfőtől megszünteti az észak-koreaiakra vonatkozó vízummentességet. A döntés nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren meggyilkolták Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor féltestvérét, Kim Dzsong Namot.

"A jövő hétfőtől az észak-koreai állampolgárok számára kötelező lesz a vízum belépéskor Malajziába. Ezek az intézkedések összefüggnek a nemzetbiztonsággal és a közelmúltbeli, észak-koreai állampolgárokkal történt esetekkel" - fogalmazott a döntést ismertetve Ahmad Zahid Hamidi miniszterelnök-helyettes.

Az észak-koreaiak eddig vízum nélkül tartózkodhattak Malajziában legfeljebb harminc napig. Cserében a malajziaiak is vízum nélkül utazhattak a világtól elszigetelt, atomfegyverrel rendelkező országba, amit más országok állampolgárai nem tehettek meg.

A néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező folyadékot kent az arcába. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta Nam halálát. Az arcára kent folyadékszerű méreg a bőrön keresztül felszívódva okozta Kim Dzsong Nam halálát, a férfi a támadás után húsz perccel meghalt. 

A malajziai hatóságok szerdán vádat emeltek egy indonéz és egy vietnami nő ellen Kim Dzsong Nam meggyilkolása miatt. Rajtuk kívül őrizetbe vettek egy észak-koreai és egy malajziai állampolgárt, de vádat még nem emeltek ellenük. Négy másik gyanúsított észak-koreai, ők a gyilkosság napján elhagyták Kuala Lumpurt, feltehetően mindnyájan Phenjanba vannak. A malajziai hatóságok emellett ki akarják hallgatni az észak-koreai nagykövetség és az Air Koryo észak-koreai légitársaság két alkalmazottját.

A gyilkosság miatt viszály bontakozott ki Malajzia és Észak-Korea között. Phenjan szerint Malajzia felelős Kim Dzsong Nam haláláért, az észak-koreai kommunista rezsim szerint pedig törvényellenesek azok a vizsgálatok, melyeket a malajziai hatóságok Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fiának holttestén végeztek.

Rovatok