Index Vakbarát Hírportál

Nem Trump igazságügyi minisztere felügyeli majd az orosz vizsgálatot

2017. március 2., csütörtök 20:26 | aznap frissítve

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy nem ő fogja felügyelni a Donald Trump kampánycsapatának esetleges orosz kapcsolatairól szóló FBI-vizsgálatot. Sessionsre össztűz zúdult a napokban, mert a Washington Post szerint még szenátorként kétszer is találkozott Oroszország washingtoni nagykövetével az elnökválasztási kampány idején. Aztán erről hallgatott a miniszteri kinevezése előtti szenátusi meghallgatáson.

Sessions most csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy soha nem egyeztetett a Trump-kampányról orosz tisztviselőkkel vagy orosz közvetítőkkel.

Nem sokkal korábban Trump azt mondta, teljes a bizalma miniszterében, és nem kellene lemondania. Mint mondta, nem tudott róla, hogy Jeff Sessions korábban beszélt a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, de szerinte szenátusi meghallgatásán Sessions „minden bizonnyal az igazat mondta".

Paul Ryan házelnök is megvédte Sessionst, szerinte hétköznapi dolog, hogy a kongresszus politikusai külföldi nagykövetekkel találkoznak, ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a Trump-kampány főszereplői közül bárki is kapcsolatban állt volna Oroszországgal. 

A házelnök sajtótájékoztatója előtt három republikánus politikus, Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője, Jason Chaffetz, a képviselőház kormányzati reformokkal foglalkozó bizottságának elnöke és Rob Portman ohiói szenátor arról beszélt, hogy a Sessionsnek nem szabadna felügyelnie az orosz kapcsolatokról folytatott vizsgálatot. Aztán eltelt egy óra és McCarthy visszavonta ezt az álláspontját.

A demokraták korábban úgy vélték, Sessionsnek le kell mondania, mert hazudott a szenátusi meghallgatáson. 

(CNN, MTI)

Rovatok