Index Vakbarát Hírportál

Április 2-án lesz a szerb elnökválasztás

2017. március 2., csütörtök 14:06

Április másodikára írta ki a szerb elnökválasztást Maja Gojković házelnök. A választás legnagyobb esélyese Aleksandar Vučić miniszterelnök, írja az MTI.

Tomislav Nikolić hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. 

Maja Gojković házelnök azt is bejelentette, hogy az elnökválasztási kampány ideje alatt nem ülésezik a parlament, mert nem szeretné, ha a törvényhozás üléseit kampányolásra használnák a pártok. Ezt az ellenzék élesen bírálta, mert szerintük a parlament munkájának és az államfőválasztásnak nem kellene összefüggenie, a házelnök döntése pedig szerintük kizárólag a kormánykoalíció érdekeit szolgálja, és el akarja hallgattatni az ellenzéki hangokat.

Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő mellett Sasa Janković volt ombudsman, Vuk Jeremić korábbi külügyminiszter, Dušan Janjić politikai elemző, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt vezetője, Vojislav Šešelj, valamint Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője is indulni akar.

A várakozások szerint április 2-án legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató felmérése szerint feltehetően nem lesz második forduló, ugyanis Aleksandar Vučić támogatottsága 53,3 százalékos. Az ellenzéki jelöltek közül a legtöbb szavazatra a Sasa Janković számíthat, rá az állampolgárok 13,9 százaléka voksolna, Vuk Jeremić a szavazatok 13,3 százalékát szerezheti meg.

Rovatok