Index Vakbarát Hírportál

Egy svéd férfi több mint tíz évig tettette, hogy értelmi fogyatékos

2017. március 2., csütörtök 11:18

Börtönbüntetést kapott a Malmői Kerületi Bíróságtól egy anya és annak két fia, miután az idősebb fiú a szociális támogatás miatt több mint egy évtizedig tettette, hogy értelmi fogyatékos, írja a Local. A csalással közel 300 millió forintnak megfelelő svéd koronát szereztek.

A szlovák és szlovén állampolgárságú Vlasta Bandova 1998-ban költözött két fiával Svédországba, ahol kérvényezték a szociális ellátást az idősebb, akkor 13 éves Frantisek Bandának. Miután sikerült megszerezniük a szükséges orvosi papírokat, 2000-ben meg is ítélték nekik a támogatást.

A bíróság szerint csak 2006 és 2015 között 9 millió svéd korona (300 millió forint) értékben kaptak segélyt. A csalásra egy 2012-es rendőrségi jelentés és több bejelentés után jöttek rá, 2015-ben pedig megszüntették a támogatásokat.

 A már 32 éves Banda elismerte, hogy megjátszotta a betegségét, de a csalást tagadja, szerinte ugyanis egy meg nem nevezett személy kényszerítette minderre. Őt két év börtönre ítélte a bíróság, anyja és fiatalabb testvére három évet kapott.

Rovatok