Index Vakbarát Hírportál

Gyerek-tömegsírt találtak egy volt ír árvaház alatt

2017. március 3., péntek 17:57

Több száz csecsemő és fiatal gyerek maradványait rejtő tömegsírt találtak pénteken Írországban  - írja a Guardian. A 20 kamrára osztott földalatti komplexumra egy korábban katolikus árvaháznak otthont adó telek alatt leltek rá.

A DNS vizsgálatok szerint 8-9 hónapos és 3 éves kor közötti gyerekek maradványait találták meg, akiket az 50-es években temettek el, mikor az ott működő árvaház volt az egyike annak a tizenkettőnek Írországban, amelyek árváknak, valamint hajadon anyáknak és gyermekeiknek nyújtottak menedéket.

A bejelentés megerősítette azt a korábbi gyanút, hogy a legtöbb gyereket, aki az 1961-ig működő árvaházban halt meg, jelöletlen sírokba temették. Ez egyébként gyakorinak számított az ehhez hasonló, katolikusok által üzemeltetett intézményekben a magas gyermekhalálozási ráták miatt. A kormány még 2014-ben állított fel egy bizottságot a dolog felderítésére egy helyi történész munkája nyomán. Ő 800 gyerek halotti bizonyítványát találta meg, akik az intézmény lakói voltak, de közülük csak egyet temettek el.

Minden jel arra mutatott, hogy itt egy tömegsír van.

- mondta a történész, aki emlékszik arra is, hogy már a 70-es évek közepén is találtak csontokat a föld alatt az ott játszó gyerekek. A gyermek és ifjúsági ügyekért felelős miniszter szomorúnak és felkavarónak nevezte a felfedezést és megígérte, hogy felveszik a kapcsolatot a gyerekek családjával, hogy rendes emlékhelyeket építhessenek.

Rovatok