Index Vakbarát Hírportál

Az Eiffel-torony előtt folyt a haláltusa

2017. március 5., vasárnap 19:31

Elképzelhető, hogy ötven nappal a francia elnökválasztás előtt utolsó kampányrendezvényét tartotta François Fillon. A jobbközép Republikánusok elnökjelöltje belebukhat a felesége alkalmazása miatti botrányba. Vasárnap délután Párizsban akart erőt demonstrálni egy nagygyűléssel, de a hírek szerint a pártja már a leváltására készül. Riport Párizsból.

Az időjárás legalább Fillonnal van - állapította meg egy őszes párizsi úr mellettem, amikor délután három óra előtt nem sokkal az egész napos esőzés után kisütött a nap. A Trocadéro téren álltunk, az Eiffel-torony előtti téren, az úr egy francia zászlót lóbált közben lelkesen, akárcsak több tízezer társa körülöttünk.

Fillon, président! Fillon, az elnök!

Ezt kiabálták olykor el-elmosolyodva, ugyanis Fillonnank per pillanat azért is nagyot kell küzdenie, hogy elnökjelöltjelölt maradhasson. A jobbközép Republikánusok jelöltje, a korábbi miniszterelnök nagyjából januárig a választás esélyese volt. Az előválasztáson legyőzte Nicolas Sarkozyt, majd a népszerű bordeaux-i polgármestert, Alain Juppét.

Az összes kutatás azt mutatta, ő jut be Marine Le Pennel a második fordulóba, ott pedig behozhatatlan az előnye a radikális jobbos ellenféllel szemben. Aztán jött egy leleplező cikk arról, hogy a felesége nyolc éven át félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

A párizsi ügyészség sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított eljárást. Először Madame Fillont, majd március közepére az elnökjelöltet is beidézte a bíró. Fillon süllyedő hajóját ezek után kezdték elhagyni támogatói, a Libération napilap gúnyos Fillont elhagyók-számlálóján vasárnap este 258 képviselő szerepelt.

Jött Fillon, jött a zuhogás

Nem csoda tehát, hogy bár még ötven nap van a francia elnökválasztás első fordulójáig, Fillon már most kénytelen volt egy extranagy gyűlést összehívni Párizsba. És egy bizalmasa azt szivárogtatta: ha ezen kevesen lesznek, nem harcol tovább az életben maradásért, lemond.

A rajongók ezért kémlelték az eget, és örültek a naposra forduló időjárásnak. Bár ha az időjóslásból indulunk ki, Fillon számára nem sok jót jelent, hogy fél óra múlva, éppen a beszéde alatt jött egy hatalmas zuhé. Így a zászlók helyett az esernyők emelkedtek a magasba.

Alább is hagyott elég gyorsan a "Fillon, elnök" skandálás, de ez nemcsak az időjárásnak volt köszönhető. Fillon ugyanis a beszéde elején meglehetősen önkritikus volt, elismerte a felelősségét a kialakult válságban és az elnökválasztási kampány lebénulásában. "Az igazságszolgáltatás menetrendjén és a rágalmakon túl

az én hibám, hogy a programunk megvalósítása, amelyben hisztek, hatalmas akadályokba ütközik.

Fillon bejelentette, hogy a Republikánusok vezetőségére bízza a sorsát, ha ők úgy döntenek, visszalép a jelöltségtől. Ez láthatóan sokkolta a közönséget, mert egy közelemben álló férfi franciásan így reagált: "game over".

Talán ő is olvasta azokat a sajtóhíreket, hogy a pártban már "megkeződött a visszaszámlálás", és a két nagy rivális, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy szombat este leült egymással egyeztetni a hogyan továbbról. 

Szégyentlenek, akik cserben hagyták

"Azt gondolják, hogy egyedül vagyok, azt akarják, hogy egyedül maradjak, ezért köszönöm, hogy eljöttetek" - biztatta híveit Fillon, aki ezek után bővebben beszélt az általa elkövetett hibákról. Szerinte először akkor hibázott, amikor a feleségét alkalmazta, másodszor pedig akkor, amikor nem beszélt erről őszintén a francia népnek.

Fillon félórás beszédében nem mondta ki tehát egyértelműen, hogy folytatja-e az elnökválasztási kampányt, ezt a párttársaira bízta, akiknek azért odaszúrt egyet. Szerinte szégyentelenek azok, akik cserbenhagyták az elmúlt napokban. Elég sokan vannak, a tribünön mögötte alig állt fel a párt vezetői közül valaki.

"Fillon, ki kell tartanod, Franciaországnak szüksége van rád" - kiabálta egy lány. "Győzni fogunk, Fillon elnök" - skandálta a tömeg, de a hangulat ennek ellenére is olyan volt, mintha Fillon utolsó kampányrendezvényén állnánk.

"A baloldal tönkretette az országot, győznie kell Fillonnak, vagy győznie kell Juppének. Az a lényeg, hogy ne Macron jusson Le Pen mellé a második fordulóba, hanem mi és akkor győzünk" - tartott egy gyors politológiai előadást egy idősebb hölgy, aki két zászlót is lengetett. Azt mondta, a végsőkig kitart Fillon mellett, mert ő biztosíthatja Franciaország jövőjét. Majd odaadta nekem az egyik zászlót, és hozzátette, hogy Fillonhoz azért jobban ragaszkodik, mint a zászlóhoz. De abban már nem biztos, hogy a párt is így lesz vele.

(Cover fotó: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP)

Rovatok