Index Vakbarát Hírportál

Élve találták meg a török határnál lelőtt szír gép pilótáját

2017. március 5., vasárnap 14:52

Kilenc órás keresés után élve találtak rá annak a szír katonai gépnek a pilótájára, melyet az este lőttek le a török határ közvetlen közelében. Az 56 éves pilóta gerincsérüléseket szenvedett és kimerült állapotban volt, de az első közlések szerint nincs életveszélyben.

Az Aszadhoz hű erők kötelékében harcoló Mehmet Sufhan a határ török oldalán ért földet katapultálása után. Az Ahrar al-Sham iszlamista szervezet azt állítja, hogy ők lőtték le a MIG-21-est. Egy videót is közzétettek, amint célba veszik a gépet.

#AhrarAlSham#Watch Shooting down Mig-21 fighter jet by shelling it with 23mm machine gun, it fell in the northern countryside of #Idlib pic.twitter.com/44YUizWyA6

— Ahrar Al-Sham inter (@ahrar_alsham_en) 2017. március 4.

Török kormányzati források szerint egyelőre vizsgálják, hogy került török területre a gép, történt-e szándékos légtérsértés, vagy csak a bekapott találat miatt zuhant hozzájuk az irányíthatatlanná vált MIG – írja a BBC. Az, hogy a most kórházban lévő pilótát visszaadják-e Szíriának, a vizsgálat eredményétől függ – mondják.

Törökország Észak-Szíriában támogatja az Aszad-ellenes szíriai felkelőket, miközben a török csapatok egyaránt harcolnak az Iszlám Állam és a szíriai kurdok ellen.

Rovatok