Index Vakbarát Hírportál

Francia elnökválasztás: Fillon elismerte a felelősségét a jobboldal válságában

2017. március 5., vasárnap 18:39

Ötven nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt Francois Fillon konzervatív jelölt elismerte a felelősségét az ellenzéki jobboldalon kialakult válságban és az elnökválasztási kampány lebénulásában, és jelezte, hogy a támogatóira és az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak vezetőségére bízza a sorsát, írta az MTI.

"Tudom, higgyék el nekem, hogy mekkora a felelősségem a válságban. Az árulásokon, az igazságszolgáltatás menetrendjén és a rágalmazó kampányon túl az én hibám az, hogy az általam képviselt program, amelyben hiszek, amelyben hisztek, hatalmas akadályokba ütközik" - mondta vasárnap a családtagjai fiktív parlamenti alkalmazásával megvádolt elnökjelölt több ezer híve előtt a párizsi Trocadéro téren rendezett támogató nagygyűlésen.

A Fillont jelölő legnagyobb francia ellenzéki párt vezetése hétfő este rendkívüli ülést tart a "kialakult helyzet értékelésére", vagyis megbeszélik, hogy visszaléptetik-e a felmérések alapján már esélytelennek tűnő jelöltjüket.

A Köztársaságiak meg nem nevezett forrásai szerint miközben Fillon a jelöltsége megtartásáért küzd, a pártvezetés célja megpróbálni úgy lecserélni a jelöltet, hogy az ne okozzon még nagyobb válságot a párton belül, és Fillon emelt fővel távozhasson. A Le Parisien című napilap vasárnapi száma szerint "a visszaszámlálás megkezdődött". Fillon két párton belüli riválisa, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy volt államfő szombat este személyesen egyeztetett a válság megoldásáról.

Rovatok