Index Vakbarát Hírportál

Zaklattak egy magyar transznemű nőt a dubaji reptéren

2017. március 5., vasárnap 13:06

A 26 éves transznemű Anita február elején a szüleivel és húgával Thaiföldre utazott, és a dubaji reptéren kellett átszállniuk. Mivel 13 órát kellett várakozniuk, úgy döntöttek, hogy egy rövid városnézés erejéig kimennek Dubajba sétálni a repülőtérről, a kicsekkolásnál azonban Anitát feltartóztatta a reptéri hatóság munkatársa.

Anita külseje alapján senki nem szokott kételkedni abban, hogy ő nő, a hangja viszont mély. A dubaji reptér alkalmazottja a kicsekkolásnál közölte Anitával (akinek a nevét a cikkben megváltoztattuk), hogy 

a hangja olyan, mint egy fiúnak.

„Mondtam neki, hogy igen, mély a hangom. Erre közölte, hogy menjek vele, és a Bevándorlási Iroda külön helyiségébe vezetett, ahol már három őr volt. Elég ijesztő szituáció volt, ahogy bámultak. Elkezdtek beszéltetni, kérdezgették az adataimat, amelyek amúgy mind szerepelnek az útlevelemben, szerintem a hangomat akarták hallani. Aztán megkérdezték, hogy mi a nemem, és akkor azt mondtam, hogy ott van egyértelműen az útlevelemben" - mesélte az Indexnek.

A reptéri biztonsági szolgálat munkatársa ekkor közölte Anitával, hogy ezt a választ nem tartja együttműködőnek, és megfenyegette, hogy ezért akár vissza is fordíthatja.

Anita erre közölte, hogy ő nő, mire visszakérdeztek, hogy biztos-e benne. „Megalázó volt az egész. Ha transznemű vagy, akkor baj van, ha nem vagy transznemű, akkor nincs gond, ezt mondták. Arra hivatkoztak, hogy az útlevelemben az van a nememnél, hogy „N/F”, hogy szerintük az „male to female”-t jelent, tehát hogy férfiból nőt. Hiába mondtam nekik, hogy ez minden magyar nő útlevelében így van, és hogy az „N” itt a magyar nőt jelenti, az „F” pedig az angol female-t, ami szintén nő”. Ekkor behívták Anita húgát, megnézték az ő útlevelét is, hogy valóban így van-e, de előtte nekiszegezték a kérdést, hogy szerinte bátyja van vagy nővére. 

Mivel a két útlevelet azonosnak találták, elengedték. A családot nagyon felzaklatta az eset, ezért úgy döntöttek, inkább mégsem sétálnak Dubajban, és a tranzitban maradtak a thaiföldi gépük érkezéséig. 

Ahol bűn a transzneműség

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. Ebben az iszlám országban a homoszexualitás bűncselekménynek számít, ahogy az is, ha valaki „férfiként nőket imitál”. Az ország törvényei szerint ezek természetellenes dolgok, amiket bírsággal, börtönnel, kiutasítással büntetnek.

Nem Anita volt az első transznemű nő, akit a dubaji reptéren feltartóztattak. Tavaly egy ismert kanadai modellt, Gigi Gourgeoust tartották egy kis helyiségben öt órán át. „Közölték, hogy mivel transznemű vagyok, nem léphetek be az országba. Ez volt életem legijesztőbb élménye. Hogy tagadhatják meg a belépést valakitől, pusztán azért, hogy ki ő” - írta felháborodottan az Instagramján.

A 24 éves modell-videoblogger sminkvideóiról és arról lett híres, hogy végig dokumentálta az átalakulását. 2011-ben pedig egy másik transznemű nőt, a Hollandiában élő, szingapúri Jen Janice-t fordították vissza a dubaji reptérről, amikor a barátait szerette volna meglátogatni az országban.

Anita azt tervezi, hogy a transznemű emberek jogaiért küzdő Transvanilla Egyesülettel közösen panaszt tesz az eset miatt utólag.

Rovatok