Index Vakbarát Hírportál

Elárulták, hogy hány terrorakciót hiúsítottak meg a brit szolgálatok

2017. március 6., hétfő 07:18

A Scotland Yard illetékes vezetője szerint a legnagyobb kockázatú merénylettervek harmadának felderítéséhez a lakossági bejelentések is hozzájárultak, ezért most kampányt indítanak, hogy minél több embert bevonjanak az információszolgáltatásba - írja az MTI. 

A Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerint az elmúlt nem egészen négy évben egy tucatnál is több terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg a brit titkosszolgálatok. Konkrétan: 2014 júniusa óta 13 potenciális terrorakciónak vették elejét, és ötszáz terrorellenes nyomozás van folyamatban. Mark Rowley hétfőtől kampányt indított az emberek bevonására a terrorcselekmények megakadályozását célzó információszolgáltatásba.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szerint a hatóságok 2014 óta átlagosan csaknem minden nap őrizetbe vettek egy-egy embert terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

Az Iszlám Állam elleni katonai fellépés sikere nem jelenti a terrorizmus felszámolását, és hiba lenne azt feltételezni, hogy a fenyegetettség csak ettől a dzsihadista terrorszervezettől ered. A legnagyobb fenyegetést továbbra is az Iszlám Állam jelenti, de a brit szolgálatok változatlanul veszélyforrásként tekintenek az al-Kaida terrorhálózatra, valamint a szélsőjobboldali terrorizmus kockázatára is - mondta. 

Mark Rowley elmondta azt is, hogy Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent. Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Rovatok