Index Vakbarát Hírportál

Az ISIS börtöneit bombázták Moszulban, saját katonáik haltak meg

2017. március 6., hétfő 17:41

Az iraki biztonsági erők   több mint harminc fogságban lévő tagja halt meg, amikor a  nemzetközi koalíció az Iszlám Állam pozícióit bombázta  Moszul nyugati részén.

A korábban az iraki biztonsági szerveknek dolgozó 41 iraki férfit az Iszlám Állam (IÁ) harcosai fogták el Moszulban. A túszokat egy vasútállomáson lévő épületbe vitték, ahol a dzsihadisták kikérdezték őket arról, hogy együttműködnek-e a város felszabadításában részt vevő iraki kormányerőkkel.

A dzsihadisták utolsó iraki bástyája, Moszul bevételéért október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával. Moszul keleti felét az iraki erők a nemzetközi koalíció támogatásával januárban foglalták vissza, majd február 19-én hadműveletet indítottak a nyugati városrész felszabadítására.

Lapunk tudósítója februárban járt Kelet-Moszulban, ahol kiderült, a város visszafoglalását nem kell szó szerint érteni. Az Iszlám Állam harcosai házi készítésű drónokkal tartották rettegésben a várost.

A szélsőségesek elsősorban orvlövészek, öngyilkos merényletek és gránáttűz segítségével védekeznek a kormányhoz hű, nagyjából 100 ezer fős támadó csapatok ellen. Az IÁ-ellenes szövetségnek az iraki katonák és különleges erők mellett részét képezik kurd harcosok és síita milíciák is.

Rovatok