Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai háború robbant ki Észak-Korea és Malajzia között

2017. március 6., hétfő 13:57

Észak-Korea hétfőn kiutasította Malajzia nagykövetét válaszul arra, hogy két napja Malajzia tette ugyanezt Észak-Korea nagykövetével azzal összefüggésben, hogy februárban a Kuala Lumpur-i repülőtéren meggyilkolták Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérét, Kim Dzsongnamot. Malajzia észak-koreai nagykövetét nemkívánatos személynek nyilvánították, és utasították, hogy 48 órán belül hagyja el az országot – írja az MTI. 

Szombaton ugyanez történt Észak-Korea malajziai nagykövetével. Kiutasításának közvetlen oka az, hogy bírálta, ahogyan Malajzia Kim Dzsongnam meggyilkolásának ügyét kezeli, amivel megsértette a diplomáciai etikettet. Najib Razak miniszterelnök egyenesen „diplomáciai faragatlanságnak” nevezte a diplomata nyilatkozatait.

A észak-koreai nagykövet hétfőn már el is hagyta Malajziát, Pekingen keresztül indult haza.

Malajziában egyébként hemzsegnek az észak-koreai kémek, általában itt figyelik a célszemélyeket, gyűjtenek adatokat róluk. De ez a gyilkosság után már nem lesz olyan könnyű, Malajzia ugyanis eltörölte az észak-koreaiak vízummentességét. 

Ugyancsak hétfőn a malajziai futballszövetség bejelentette: a kormány biztonsági megfontolásokból megtiltotta a maláj válogatottnak, hogy Észak-Koreába utazzon. A csapatnak március 28-án lett volna selejtező mérkőzése a 2019-es Ázsia-kupára az észak-koreai válogatottal a kommunista ország fővárosában. 

Kim Dzsongnamot, a néhai diktátor, Kim Dzsongil legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta Kim Dzsongnam halálát.

Rovatok