Index Vakbarát Hírportál

Egyre több buszvezetőt vernek meg Bécsben

2017. március 6., hétfő 14:33

A megszaporodó busz- illetve villamosvezető-verések miatt szigorítanak a törvényeken Ausztriában, így szeptembertől akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, aki bántalmazza a bécsi sofőröket valamint a jegyellenőröket.

Az Eurocomm, Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye szerint az utóbbi években a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien valamint az osztrák vasút, az ÖBB egyre több alkalmazottját érte fizikai bántalmazás, ezért Jörg Leichtfried osztrák közlekedési miniszter és Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter módosító javaslatot nyújtott be az Osztrák Büntető Törvénykönyvhöz. 

A börtön akkor jár, ha valaki meglöki, megrúgja vagy megdobja egy tömegközlekedési jármű vezetőjét, vagy a jegyellenőrzést végző személyt. Mindezt attól függetlenül, hogy az áldozat megsérül-e, vagy sem. Ha az osztrák parlament elfogadja a módosítást, a kalauzok, jegyellenőrök, villamos- és buszvezetők támadói éppen akkora büntetést kapnak, mintha rendőröket vagy büntetésvégrehajtási szerv dolgozóit bántalmazták volna. 

Az osztrák főváros tömegközlekedésért felelős városi tanácsnoka, Ulli Sima szerint ez fontos jelzés a szektorban dolgozók számára. Günter Steinbauer, a Wiener Linien ügyvezetője azt is elmondta, hogy a bécsi tömegközlekedési vállalat 2013 óta ötpontos programot hajt végre munkatársai biztonságának növelése érdekében:

A mintegy kétmillió eurós biztonsági fejlesztések idén fejeződnek be. 

Rovatok