Index Vakbarát Hírportál

Furcsa indokkal mondták le a a török külügyminiszter hamburgi kampánygyűlését

2017. március 6., hétfő 21:29

A helyi hatóságok hétfőn határozatlan időre lemondták Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszternek Hamburgban tervezett népszavazási kampánygyűlését. Az ok a nácizásig fajuló német-török viszony ismeretében elég szokatlan: a rendezvénycsarnokból állítólag hiányzik a tűzjelző rendszer.

Cavusoglu a törökországi elnöki rendszer népszavazása miatt kampányolt volna a németországi töröknél.

"A rendezvénycsarnok hiányzó tűzjelző rendszere miatt az épületet bezáratták" - közölte a kerületi közigazgatási hivatal szóvivője. Egyelőre nem tudni, hogy a rendezvényszervezők keresnek-e alternatív helyszínt Cavusoglu fellépéséhez.

Németországban még aktív a török ellenzék

Az eredeti helyszín falára hétfőre virradóra ismeretlen elkövetők azt firkálták, hogy "Hayir", vagyis törökül "nem". Több szervezet időközben autóstüntetésre szólított fel a hamburgi St. Pauli negyedben, hogy ezzel is alátámasszák követeléseiket a Törökországban letartóztatott kettős állampolgárságú újságíró, Deniz Yücel szabadon engedése érdekében. Az autós tiltakozás célállomása a hamburgi Plaza Event Center rendezvénycsarnok volt.

Néhány órával korábban Olaf Scholz hamburgi polgármester bejelentette, hogy a masszív tüntetések és a rendezvény megakadályozása iránti követelések ellenére Cavusoglu a tervek szerint felléphet. Rámutatott, hogy a kampánygyűlést csak biztonsági, vagy gyülekezési jogi megfontolásokból tilthatják meg.

A török külügyi tárca vezetője a múlt héten abban állapodott meg Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel, hogy szerdán személyesen találkoznak egymással.

A demokrácia lebontását népszerűsítenék

Az utóbbi napokban helyi hatóságok megakadályozták a törökországi alkotmánymódosítási népszavazás kampányának több németországi rendezvényét. Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely arról rendelkezik, hogy megszűnik a miniszterelnöki tisztség és az államfő lesz a végrehajtó hatalom vezetője.

A népszavazás röviden arról szól, hogy Erdogan leépítheti-e a demokratikus Törökország maradékát is, központosított, elnöki rendszerré alakítva az eddig miniszterelnök vezette rendszert. 

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül minden második rendelkezik választójoggal Törökországban.

Rovatok